Hlavní obsah

Muž chtěl po podřízených sex a peníze, podle soudu zákon neporušil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Podnikatel z Ostravy, který si dříve vyslechl trest za neetické zacházení se zaměstnankyněmi a uchazečkami o práci, se v úterý dočkal zrušení rozsudku. Rozhodl o tom Nejvyšší soud. Podle jeho verdiktu nenaplnilo jednání podnikatele znaky trestného činu.

Článek

Muž nutil ženy podepisovat prohlášení, že udělají pro firmu cokoli. Například že budou krást a lhát. V několika případech se podnikatel na základě tohoto dokumentu dožadoval pohlavního styku. Za to mu Okresní soud v Ostravě vyměřil trest 21 měsíců s dvouletým odkladem. Nejvyšší soud však toto rozhodnutí zrušil.

Otrokářský podnikatel nutil ženy podepsat také směnky na 150 tisíc korun, jinak prý práci nedostanou. Některá prohlášení obsahovala závazky snižující lidskou důstojnost.

Dívky k ničemu nenutil

Před soudem vypovídalo 16 dívek a žen, kterým muž sliboval vysoké výdělky. Všechny jeho podmínky přijaly, aniž by je podnikatel výrazně nutil.

V dovolání uvedl, že jeho jednání nenaplňuje znaky trestného činu útisku, z něhož byl obviněn. Ženy nebyly v takové situaci, že neměly možnost smlouvu odmítnout.

Nebyly na něm závislé a nemohly cítit existenční tíseň. "Skutečnost, že poškozené toužily po vyšším výdělku, který by jim skýtalo případné zaměstnání, ještě sama o sobě nezpůsobuje stav tísně. Spousta zájemkyň za takových podmínek odmítla a nenastoupila do zaměstnání," hájil se podnikatel v dovolání.

Nejvyšší soud částečně dal podnikateli za pravdu. Dívky, které v případu svědčily, byly většinou mladé, bydlely s rodiči a žily z podpory v nezaměstnanosti nebo z nízkého platu v jiném zaměstnání. V nové práci si chtěly polepšit. Podle Nejvyššího soudu nelze touhu po vyšším zisku a nezávislosti na rodině označit za stav tísně.

"Jiná situace by mohla nastat v případě, jestliže by se poškozené nacházely ve stavu hmotné nouze spojené s nemožností hradit svoje základní životní potřeby nebo by byly matkami samoživitelkami," odůvodnil své rozhodnutí Nejvyšší soud. Podle něj měly ženy na vybranou, zda na nedůstojné podmínky přistoupí.

Reklama

Výběr článků

Načítám