Hlavní obsah

Motiv havířovského masakru prověří hospodářská kriminálka

– HAVÍŘOV
Právo, ČTK, hon

Hospodářská kriminálka prověří přesné motivy krvavé pomsty bývalého ředitele havířovských technických služeb Pavla Slívy, jejímiž oběťmi se stal ekonomický náměstek primátora Havířova Martin Balšán (ČSSD) a advokátka technických služeb Ivana Kabzanová.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policisté v Ostravě zasahovali na místě vraždy advokátky Kabzanové.

Článek

"Odbor hospodářské kriminality bude prověřovat a zkoumat předmět sporu a ekonomické záležitosti, které mohly mít s dvojnásobnou vraždou bezprostřední souvislost," potvrdila mluvčí policie Dagmar Bednarčíková.

Jednoznačným motivem pondělní vraždy a následné sebevraždy útočníka je spor kolem akcií podniku, které měl Slíva získat jako ředitel za bývalého vedení magistrátu. Nové vedení radnice ale zpochybnilo způsob převodu akcií. [celá zpráva]

Zavražděný náměstek měl na radnici na starosti ekonomické záležitosti, advokátka Kabzanová v dosud nevyřešeném soudním sporu zastupovala technické služby a vypracovala posudek, v němž prohlásila akcie za neplatné.

Slíva chtěl akcie městu zpětně prodat za řádově milióny a zaplacení se domáhal více než dva roky. "Domnívám se, že se město Havířov zmocnilo nezákonným způsobem akcionářských práv k mým akciím," řekl před časem v České televizi.

Další možnou oběť zřejmě zachránil bolavý zub

Před tím, než zastřelil náměstka Balšána, ptal se prý Slíva také na předsedu představenstva Technických služeb Havířov (TSH) Vojtěcha Kozáka. Ten však na jednání zastupitelstva chyběl kvůli bolavému zubu. Kozák připustil, že vrah měl spadeno i na něj.

"Jsem předseda představenstva. Mohl střílet na mě," řekl Kozák s tím, že původně chtěl na jednání zastupitelstva sledovat vývoj ve Slívově sporu s městem o cenu akcií TSH.

I když se spor o hodnotu akcií táhl několik let, a řešit jej měly soudy, podle Kozáka Slíva nikdy nenaznačil nic, co by prozrazovalo jeho úmysl spor vyřešit několikanásobnou vraždou. "Nezaznamenal jsem žádný konflikt, který by tragédii naznačoval," řekl předseda představenstva.

Podle Kozáka Slíva kvůli akciím podal šest žalob a rozhodnout měl soud. "Měl svou pravdu a TSH zase svou. Myslím ale, že jeho požadavky byly přehnané," doplnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám