Hlavní obsah

Moravskoslezská policie obvinila čtyři lidi za čachry při zakázkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Čtyři muže obvinila moravskoslezská policie za dlouhodobé manipulace s veřejnými zakázkami. Jednoho z nich poslal soud do vazby. Trestní stíhání se týká zatím čtyř veřejných zakázek za 170 milionů korun, například na rekonstrukce základních a mateřských škol.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

O případu v pátek informovala mluvčí policie Soňa Štětínská. Hlavním obviněným je osmatřicetiletý muž z Brněnska.

„Muž měl z pozice administrátora spřízněných společností nabízejících služby v oblasti veřejných zakázek účelově zužovat okruh firem, které se mohly do veřejné soutěže zapojit. Při jednání se zadavateli měl činit vše pro to, aby se nepřihlásily společnosti, nad nimiž by neměl vliv. Schůzky, na kterých měl domlouvat detaily výběrových řízení, měly jediný cíl – vítězství předem vybrané společnosti,“ uvedla Štětínská.

Exstarosta Prahy 1 odmítl, že prodal městský byt hluboko pod cenou

Krimi

Doplnila, že muž podle zjištění policie inkasoval za své služby úplatky v jednotkách procent z každé zmanipulované zakázky.

Využívali i tzv. křoví

„U zakázky finančně nejobjemnější se jednalo o neoprávněný prospěch téměř 2 milionů korun. Celkově měl neoprávněně získat přes 3 miliony korun, v pokusu pak hovoříme o téměř 6 milionech korun,“ dodala mluvčí.

Obvinění bylo sděleno také třem mužům ve věku od 45 do 48 let z Třince a z dvou obcí na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. „Ti se měli účastnit výběrových řízení jako takzvané křoví, tedy účastníci, kteří dané řízení vyhrát neměli a nemohli. Druhou variantou bylo, že tímto způsobem předmětná řízení vyhrávaly právě jejich firmy,“ dodala mluvčí.

Žalobce v kauze Stoka: Chtěl jsem vyšší tresty

Stalo se

Muži jsou obvinění mimo jiné ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a podplacení, dále z přečinů poškození finančních zájmů Evropské unie a přijetí úplatku.

„Kriminalisté provedli šest domovních prohlídek a jedenáct prohlídek kanceláří a motorových vozidel. Zajistili kromě jiného množství listinných materiálů, výpočetní techniku a necelé 3 miliony korun v hotovosti. Odborné zkoumání zajištěných věcí je nyní v rukou specialistů,“ dodala mluvčí.

Jedna ze zakázek byla spolufinancovaná Evropskou unií, na vyšetřování se tak podílí i Úřad evropského veřejného žalobce zabývající se skutky nejzávažnější hospodářské kriminality týkající se unijních financí.

Odposlechy šéfa věznice: „Sto měsíčně a do smrti seš krytej“

Krimi

„Úřad funguje od roku 2017, přičemž činnost samotnou vykonávají evropští pověření státní zástupci v jednotlivých členských státech Unie. A tuto konkrétní věc dozoruje právě evropský pověřený žalobce, se kterým kriminalisté samozřejmě standardně velmi úzce při realizaci spolupracují,“ uzavřela Štětínská.

Reklama

Výběr článků

Načítám