Hlavní obsah

Mohutný pastevecký pes s čivavou napadli cyklistku na Jindřichohradecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřichův Hradec

Jako ublížení na zdraví z nedbalosti vyšetřují jihočeští kriminalisté zranění cyklistky, kterou podle policie napadl šarplaninský pastevecký pes společně s čivavou. Žena skončila pokousaná a čtvrt roku byla v pracovní neschopnosti.

Foto: Profimedia.cz

Čivava a šarplaninec, ilustrační foto

Článek

Případ se stal již loni na začátku dubna, mluvčí policie Hana Bílková Millerová o něm v pondělí informovala v souvislosti s tím, že kriminalisté útok doteď vyšetřovali a minulý týden v pátek v souvislosti s ním obvinili muže, který podle policistů psy dostatečně nezabezpečil.

Jedná se o majitele firmy, který podle vyšetřovatelů v jedné z obcí poblíž Jindřichova Hradce zapomněl zavřít do kotce během dne psa střežícího areál společnosti. Měl přitom mít v patrnosti fakt, že tento pes mohutného plemene již v minulosti zaútočil na člověka.

„Z uzavřeného areálu uprchl šarplaninský pastevecký pes společně se psem rasy čivava, kteří pak na silnici společně napadli poškozenou projíždějící na jízdním kole,” popsala mluvčí.

Žena podle policie následkem útoku psů spadla na zem, kde ji šarplaninec ještě nejméně třikrát kousl do stehna. „Poškozená dále utrpěla hlubší oděrky a podkožní krevní výron, zranění si vyžádalo lékařské ošetření,” upřesnila mluvčí policie s tím, že zraněná měla přes dva týdny omezení v běžném způsobu života a tři měsíce strávila v pracovní neschopnosti.

Tibetská doga trhala ženu na Liberecku

Krimi

Škodu na cyklistických kalhotách a poškozeném jízdním kole vyšetřovatelé vyčíslili na nejméně 3900 korun.

Policisté po vyšetřování muže obvinili z ublížení na zdraví z nedbalosti, za což hrozí až roční vězení.

Šarplaninský pastevecký pes patří k mohutným plemenům známým svou velikostí a silou. Umí například pohlídat stáda ovcí před šelmami, používá se rovněž k ostraze objektů. Šarplaninci dosahují výšky kolem 60-70 centimetrů, váha se pohybuje až kolem 45 kilogramů.

Naopak čivava je nejmenším psím plemenem na světě, její předchůdci podle přírodovědců žili ve střední Americe v norách. V současnosti jedno z nejpopulárnějších plemen pro domácí chov je vysoké 15-23 centimetrů a váží mezi 1,5 a 3 kilogramy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám