Hlavní obsah

Mladíky obviněné z rasistického útoku v tramvaji má řešit úřad, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případ tří fanoušků olomouckého fotbalového klubu viněných z napadení muže tmavé pleti v tramvaji v Praze předal soud do přestupkového řízení. Městský úřad pro Prahu 10 se ale podle něj nemá zabývat napadením, ale tím, že mladíci spolu s dalšími lidmi v tramvaji skandovali hesla a rušili další cestující. Usnesení není pravomocné.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku Štěpán Černín a v pozadí Tomáš Satora

Článek

Obžalobě z ublížení na zdraví, hanobení rasy a výtržnictví čelí Štěpán Černín, Tomáš Satora a Josef Richard Uhlík. Všichni vinu odmítají.

Soudkyně Ivana Hynková setrvala na svém názoru, že se útok stal, nepodařilo se však prokázat, kdo ho vedl. V minulosti mladíky třikrát osvobodila, rozsudek ale vždy zrušil odvolací soud. Státní zástupkyně se proti pondělnímu usnesení odvolala, nadřízený soud se tak bude případem ještě znovu zabývat.

Soud opět osvobodil mladíky viněné z rasistického napadení v tramvaji

Krimi

"Chování fanoušků v tramvaji, a tedy i obžalovaných, bylo nevhodné. Tyto projevy fanouškovství mezi běžné občany nepatří, patří na fotbalový stadion," uvedla soudkyně. Podle ní trojice spolu s dalšími fanoušky zpívala fotbalové chorály a skandovala hesla na podporu fotbalového klubu Sigma Olomouc. Satora podle soudkyně také chytil jednoho z příznivců klubu a snažil se ho vytáhnout z tramvaje. "Soud dospěl k závěru, že toto jednání je třeba postihnout, a to v rámci přestupkového řízení," dodala Hynková.

Napadení černocha v tramvaji: Útočníci rasisticky pokřikovali a vymačkali na něj citron, znělo u soudu

Krimi

Programátor původem z Afriky, který žije v Praze přes deset let, utrpěl zranění 4. listopadu 2017. Tehdy cestoval tramvají, do níž přistoupila velká skupina olomouckých fanoušků mířících na zápas s pražskými Bohemians.

Podle obžaloby čelil nejprve rasistickým urážkám, kterých si nevšímal. Když na něj ale někdo z davu podle obžaloby vymačkal citron, snažil se chránit a část fanoušků ho napadla pěstmi a kopy. Muž skončil na chirurgii se zhmožděnou hlavou a nosem, z incidentu si odnesl také posttraumatickou stresovou poruchu.

Fotbalové fanoušky soud zprostil obžaloby za napadení Afričana v pražské tramvaji

Krimi

Státní zástupkyně u dřívějších jednání požadovala pro Černína i Uhlíka dva a půl roku za mřížemi, pro Satoru pak čtyřletý trest. Mladý muž se totiž výtržnictví a pokusu o ublížení na zdraví dopustil už dříve. Satora, Černín i Uhlík u soudu v minulosti nepopřeli, že se útok na muže v tramvaji odehrál, tvrdí ale, že s ním nemají nic společného.

Reklama

Výběr článků

Načítám