Hlavní obsah

Mladík, který zavraždil dvojici seniorů, je silně agresivní a naivní

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Rozsudek nad devatenáctiletým Tomášem Vítem, který je obžalovaný z vraždy manželského páru seniorů v Trutnově, bude vynesen v pátek 30. listopadu. Obžalovaný mladík se u královéhradeckého krajského soudu přiznal k jednomu z nejbrutálnějších letošních mordů. Nedokáže si však vybavit, proč vlastně tak brutálně zaútočil. V pátek u soudu v jeho případu vypovídali soudní znalci z oboru psychologie a psychiatrie.

Foto: René Chvalina, Právo

Do soudní síně přivedla justiční stráž mladého násilníka přímo z vazby.

Článek

Ti shodně Víta označili jako člověka trpícího výraznou poruchou osobnosti inklinující k silné agresivitě. Duševní poruchou by však podle lékařů obžalovaný mladík trpět neměl. Podle psychiatričky Vandy Valentové je Vít egocentrický, agresivní a závislý na drogách.

„Jedná velmi impulzivně a má sníženou schopnost přiznat vinu. Navíc má tendenci se mstít a vůči svému okolí je velmi bezohledný,“ uvedla soudní znalkyně. Podle znalce z oboru psychologie je Vít naivní, agresivní a ukřivděný. Svůj útok se snaží obhajovat jako nutnou obranu.

Mladík favorizuje hnutí skinheads

Mladík podle spisu nejdříve zaútočil na pětadevadesátiletého muže, kterého pobodal a bil ho pěstmi. Následně napadl i devětaosmdesátiletou ženu, kterou mimo jiné opakovaně udeřil kladivem do hlavy. Napadení utrpěli rozsáhlá zranění, žena zemřela v důsledku úrazového šoku na místě, těžce zraněný muž zemřel později v nemocnici na poúrazový otok mozku.

O brutalitě jeho útoku svědčily krevní stopy nalezené po celém bytě. Vrah nechal usmrcené ležet v tratolišti krve. Nešťastníky objevila pečovatelka. Když jim nesla jídlo a oni neotvírali, zavolala příbuzným. Ti po otevření bytu zavolali sanitku a policii.

Mladík zavraždil seniory kladivem a nožem, u soudu se přiznal a zkolabovalVideo: Prima FTV

„Nečekal jsem, že umřou, myslel jsem, že jen budou ticho a na všechno zapomenou,“ uvedl u soudu Vít. Mladík inklinuje k hnutí skinheads, nikdy nepracoval a má pouze základní vzdělání.

K činu se ve čtvrtek přiznal a poté v soudní síni omdlel. Hrozí mu až výjimečný trest. Hlavní líčení bude u soudu pokračovat příští pátek, kdy budou na programu závěrečné řeči, následovat bude vyhlášení rozsudku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám