Hlavní obsah

Mladík, kterého muž po nehodě odhodil v lese, nemusí platit škodu na autě

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Rozsudek jasně příčící se dobrým mravům. Tak okomentoval verdikt Krajského soudu v Brně Nejvyšší soud (NS), když se zabýval případem, který se udál před více než sedmi lety na Blanensku. Řidič octavie Petr Neisser tam v noci srazil tehdy patnáctiletého chlapce a místo toho, aby mu pomohl, těžce zraněného ho pohodil v lese. Firma, které auto patřilo, pak zažalovala chlapce o náhradu škody za poničený vůz.

Článek

Brněnský soud dal firmě ABI plus za pravdu a chlapce zavázal k úhradě 57 tisíc korun za škodu vzniklou na služební škodovce. Hoch ale dal dovolání k NS, ten mu vyhověl, rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání.

K nehodě došlo v polovině listopadu v Kunštátu na Blanensku. Neisser tudy projížděl ve služební Octavii RS a srazil chlapce, který mu neočekávaně vběhl do cesty. Kluk přeletěl přes kapotu a zadním sklem propadl do kufru auta. Neisser místo toho, aby zavolal pomoc, těžce zraněného chlapce s otřesem mozku, oběma zlomenýma nohama a dalšími zraněními odvezl do lesa a tam ho pohodil. Chlapci se naštěstí podařilo doplazit se k silnici a tam zastavit projíždějící auto.

Lékařům se pak podařilo hocha zachránit.

Škodu měl platit chlapec

Neisser dostal za pokus o vraždu 12 let natvrdo, ale jeho zaměstnavatel se rozhodl škodu vymáhat právě po chlapci. Prvoinstanční soud v Blansku žalobu zamítl, odvolací Krajský soud v Brně ale rozsudek zrušil a zcela ho obrátil s tím, že chlapec jako původce nehody má zaplatit. Takový názor ale NS zkritizoval s tím, že je v rozporu s dobrými mravy.

„Šlo o natolik svévolný útok na základní hodnoty chráněné právem i morálními normami společnosti, že požadavek, aby jím dotčená osoba byla povinná nahradit škodu na vozidle, se příčí obecnému pojímání spravedlnosti,“ konstatovali soudci v čele s Petrem Vojtkem.

„Institut dobrých mravů je korektivem, který umožňuje soudu, aby nevyhověl žalobě, která je sice důvodná, avšak jsou tu jiné okolnosti, v jejichž světle by výkonem takového práva nastala výrazná nespravedlnost,“ vysvětlili soudci s tím, že jde o velmi neobvyklý případ v tom, že původce nehody byl sice zraněn, ale okamžitě se stal i obětí trestného činu.

Kromě Neissera soud tehdy potrestal podmíněným trestem také Šárku Suchánkovou, která s obžalovaným v autě cestovala. Proti trestu se nijak nebránila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám