Hlavní obsah

Mladík dostal čtrnáct let, kamenem tloukl pobodaného chlapce do hlavy

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Se čtrnáctiletým trestem za pokus vraždy odešel ve středu ze soudní síně Krajského soudu v Hradci Králové 19letý Michal Zeman z Jaroměře. Letos v únoru se pokusil zavraždit 13letého Dominika, syna své známé. Vyhlášení verdiktu byli přítomni i rodiče obžalovaného, matka celou dobu tiše plakala. Lítostivému pláči se nakonec neubránil ani obžalovaný.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Michal Zeman se po vyhlášení rozsudku neubránil slzám.

Článek

Podle rozsudku Zeman napadl hocha ve vzteku, bez závažné příčiny. Ve své Škodě Favorit jej v Trutnově nejprve třikrát bodl nožem do hrudníku, pak jej v bezvědomí odvezl do nedaleké obce Královec.

Chtěl ho nechat svému osudu

„Tam s autem zapadl na vedlejší cestě, kde chtěl zraněného nechat. Když byl spatřen náhodnými chodci, uvědomil si možnost prozrazení, na místo se vrátil a na zemi ležícího hocha se snažil usmrtit tak, že mu třikrát hodil na hlavu dvoukilový kámen,“ popsala v rozsudku průběh činu předsedkyně trestního senátu Anna Bímová. Hoch má stále zdravotní problémy a lékaři nevyloučili, že budou trvalé.

Zeman z místa utekl, když Dominik nejevil známky života. Pachatel se pak poranil nožem a snažil se zinscenovat přepadení neznámým pachatelem. Chlapce našel náhodný kolemjdoucí a jen rychlá a odborná pomoc lékařů mu zachránila život. Lékaři zjistili, že hoch utrpěl prakticky smrtelná zranění.

Vztek kvůli předstírané opravě auta

V osudný den svěřila Dominikova matka svého syna Zemanovi s tím, že si oba pojedou zahrát šipky. Zeman tvrdil, že se potřeboval uklidnit, proto zastavil a předstíral, že musí opravit světla. Dominik mu do toho začal mluvit a Zeman jej ve vzteku bodl. Podle tvrzení obžalovaného pozdější útoky kamenem měly Dominikovi způsobit jen ztrátu paměti, aby zapomněl na to, co se stalo a kdo mu zranění způsobil.

Tomu ale soudci neuvěřili. Konstatovali, že Zeman jednal s přímým úmyslem vraždit a pak se snažil zamést stopy nejen výmyslem o přepadení, ale i likvidací vražedného nástroje a Dominikových věcí, včetně jeho mobilního telefonu.

Platonický vztah k matce chlapce

Znalci uvedli, že Zeman je disharmonickou osobností a jednal ve vzteku. Nevyloučili přitom ani možnost, že obžalovaný měl platonický vztah k Dominikově matce a na chlapce žárlil.

Zemanovi přitížilo, že své výpovědi několikrát změnil. Soud tak vycházel z jeho únorového výslechu krátce po činu, kdy se na policii doznal. Před výjimečným trestem jej zachránilo jeho mládí, předchozí řádný život a přesvědčení psychologa o velké šanci na resocializaci. I proto soud poslal Zemana do mírnější věznice s ostrahou. Odsoudil jej rovněž k zaplacení nákladů na Dominikovo léčení ve výši přes 125 tisíc korun.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová byla s verdiktem spokojena a vzdala se práva na odvolání, Zeman si po poradě s obhájcem ponechal lhůtu.

„Nechci předjímat, ale patrně podáme odvolání. Trest považuji za nepřiměřený, útok kamenem skutečně nesměřoval k usmrcení poškozeného ale pouze k tomu, aby mu způsobil ztrátu paměti,“ řekl Zemanův advokát Miloš Znojemský.

Reklama

Výběr článků

Načítám