Hlavní obsah

Mladík dostal 11 let za ubodání soka v lásce

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Když se s dvacetiletým Petrem Jakubem z Hostěnic na Brněnsku po dvou a půl letech rozešla jeho přítelkyně, propadl depresím, nespal, pil alkohol. Pak po půlnoci 10. listopadu loňského roku svou bývalou dívku potkal s novým mužem. V Jakubovi se probudila žárlivost a svého o rok staršího známého Radka M. napadl a ubodal nožem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eskorta přivádí Petra Jakuba k soudu.

Článek

Krajský soud v Brně ho za to v úterý poslal na 11 let do vězení. Mladý vrah před soudem nezapíral. „Potkali jsme se, on se mi před ní začal smát, já to nevydržel a dal jsem mu pěstí. Začali jsme se prát, skutáleli jsme se ze svahu a pak už si jen pamatuji, jak jsem nad ním stál a v ruce jsem držel nůž,“ popisoval u soudu tichým hlasem Jakub vraždu, která otřásla obcí Mokrá-Horákov nedaleko Brna.

Podle soudních znalců zasadil své oběti celkem 17 ran nožem, svého soka v lásce bodal do hrudníku, zad i břicha. Jeho bývalá přítelkyně vraždu svého kamaráda viděla na vlastní oči, Jakub jí ale nedovolil zavolat pomoc.

Po činu chtěl spáchat sebevraždu

„Hrozil mi nožem, jestli prý sáhnu na telefon, že mě zabije. Radek přitom ještě sténal. Odtáhla jsem ho od těla, ale on pořád opakoval, že se Radek ještě hýbe, že ho musí dorazit a pořád se oháněl nožem,“ řekla u soudu bývalá přítelkyně Jakuba.

Nakonec se jí podařilo z nedaleké restaurace zavolat pomoc, ale bylo již pozdě. Jakub utekl, své matce poslal sms, kde napsal, co se stalo a dodal, že se spolu uvidí až v příštím životě. Chtěl spáchat sebevraždu, ale nakonec utekl ke své babičce.

Soud obhajobě neuvěřil

Jakubova advokátka hájila svého klienta tím, že den před vraždou slavil zcela opuštěn narozeniny, rozchod nesl psychicky těžce, nemohl spát a navíc v době činu byl podle znalkyně ve velmi vzácném stavu komplikované opilosti. Takovou obhajobu ale senát odmítl.

„O vinně není pochyb. Soud uznává, že obžalovaný byl v těžké situaci, ale kdyby takto řešil každý rozchod s přítelkyní, tak by teklo hodně krve,“ řekl předseda senátu s tím, že relativně nízký trest ukládá i s přihlédnutím k částečnému přiznání, nízkému věku pachatele a jeho dosavadní bezúhonnosti.

Přítelkyni považoval za svůj majetek

Podle znalců je navíc Jakub infantilní osobnost, mezi jeho zájmy patří hlavně počítačové hry a návštěvy diskoték spojené s konzumací alkoholu a svou přítelkyni považoval za svůj majetek.

Reklama

Výběr článků

Načítám