Hlavní obsah

Mladá žena zemřela po předávkování extází

Právo, Novinky, Petr Knötig
PRAHA

Pro smrt si přišla na sobotní technopárty v brněnském Boby centru 24letá žena z Brna, která podlehla "kouzlu" taneční drogy extáze. Zda mladá žena užívala drogy už dříve, zůstává velkou neznámou, ale v sobotu si zřejmě vzala více než jednu tabletu.

Foto: leták Moravskoslezského kraje

Zažijte olympiádu v Jeseníkách!

Článek

Mladá žena zemřela po převozu do nemocnice. Podle předběžného odhadu pravděpodobně nepočkala, až začne první tableta extáze účinkovat a vzala si další. Na parketu ani po skončení akce nepociťovala žádné vážné problémy, ty se však objevily až po mnoha hodinách, kdy ztratila vědomí.

Přivolaný lékař pak konstatoval otok mozku a odvezl ženu do Fakultní nemocnice U svaté Anny. Boj o život byl ale marný. "Mohu potvrdit, že k nám do nemocnice přivezli mladou ženu, která však byla ve velmi vážném stavu. Přes všechnu snahu lékařů se jí už nepodařilo zachránit. Máme důvodné podezření na předávkování drogou, ale zatím čekáme na výsledky laboratorních testů, které upřesní typ omamné látky," uvedla Právu mluvčí nemocnice Naďa Kuklínková.

Policie zatím odmítá o smrti ženy cokoliv říci, protože nejsou k dispozici oficiální laboratorní testy. Případ však leží na stole brněnské kriminálky, která bude pátrat po tom, kdo na technopárty drogy prodával a může nést za smrt ženy odpovědnost.

"Vše se stalo po technopárty a my čekáme na výsledky soudní pitvy. Dokud nebudeme mít pitevní protokol, tak nemůžeme její smrt s technopárty spojovat, protože smrt nastala mnoho hodin po zábavě. Kriminalisté zatím prověřují všechny lidi, se kterými žena přišla do styku," poznamenal Mojmír Popp z brněnské policie.

Dealeři pracují nenápadně

Najít všechny lidi, se kterými žena přišla do styku od sobotního večera do své smrti, která nastala v neděli, nebude snadné. Nejen, že se technopárty účastnilo několik set lidí, ale na podobné typy zábavy přicházejí dealeři extáze či jiných drog, kteří u sebe nemají mnoho zboží a teprve podle zájmu je nosí zákazníkům.

Dealeři drog se pak pohybují mezi tanečníky a nabízejí bílé až krémové tablety podobné celaskonu, aniž by vzbudili podezření. Cena tablet není vysoká, pohybuje se od 150 do 250 korun a to podle druhu a obsahu. Objevují se i podvodníci, kteří nabízejí neškodný celaskon či velmi ředěnou drogu, která účinkuje velmi pozdě a člověk má pak pocit, že si musí dát druhou.

Právě ta druhá pak může být smrtelná, protože mezi tím začne působit první dávka a dojde k předávkování. To pak zapříčiní otok mozku.

Anketa

Je správné pohlížet na taneční drogy jako na méně nebezpečné?
Ano
28,5 %
Ne
71,5 %
Celkem hlasovalo 1220 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám