Hlavní obsah

Místo ve vězení skončil liberecký exředitel policie Dvořák s podmínkou

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Osmnáctiměsíční trest s tříletým podmíněným odkladem a pětiletý zákaz práce u policie místo čtyřletého vězení. Tak zní verdikt Krajského soudu v Liberci v případu odvolání bývalého ředitele liberecké policie Miroslava Dvořáka proti rozsudku soudu okresního. Ten ho v říjnu 2011 uznal vinným z pěti trestných činů, ale jak obžalovaný, tak státní zástupce se tehdy proti jeho závěrům odvolali.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Miroslav Dvořák u soudu na archivním snímku

Článek

Bývalý policejní šéf tedy skutečně dosáhl snížení trestu, ovšem některé ze skutků, z nichž byl obžalován, se vracejí k novému projednání u prvoinstančního soudu. Týká se to zejména nezávažnějšího skutku, jímž je podezření z braní úplatků. Dvořák si měl říci v souvislosti s realizací projektu na umisťování radarů na měření rychlosti v blízkosti škol na Liberecku o úplatek 250 tisíc korun. Jak připustil Dvořákův obhájce Eduard Bruna, právě toto byl bod, který jeho mandanta nejvíc ohrožoval.

„Důkazní řízení ale bylo vedeno jedním směrem. Kdyby bylo vedeno ze všech úhlů pohledu, tak nalézací soud nemohl k tomuto závěru dospět. Odvolací soud to velmi jemně, ale velmi přesně definoval a nařídil doplnit dokazování a já to považuji za velmi správné,“ řekl po vynesení rozsudku obhájce. Obhajoba upozorňovala zejména na procesní pochybení.

Obhajoba nedostala záznamy s odposlechy

„Například prostorové odposlechy nám nebyly vůbec přehrány s odkazem, že technika nejde. Můj klient, ani já jako jeho obhájce, jsme se k nim nemohli vyjádřit,“ upozornil Bruna.

Kromě braní úplatků byl bývalý policejní šéf na Liberecku obžalován z dalších trestných činů, včetně porušování služebních povinností, podvodu a zkreslování údajů o hospodaření. Byl již pravomocně odsouzen za zneužívání pravomoci veřejného činitele, kterého se dopustil, když nechal zahladit dopravní přestupek tehdejšího náměstka hejtmana Martina Seppa (ČSSD). Pro soukromé účely si také nechával zjišťovat telefonní čísla.

Spolu s bývalým šéfem byli souzeni i tři jeho podřízení. Kromě Josefa Šůmy, který byl zproštěn obžaloby, se také případy Miroslava Kučery a Miroslava Valáška vrací k novému projednání.

Státní zástupce Radim Kadlček podle svých slov respektuje rozhodnutí odvolacího senátu. „U tří skutků bude znovu provedeno dokazování, soud tak bude muset znovu dospět k jakémusi závěru o vině či nevině,“ vysvětlil, že vynesený trest nemusí být definitivní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám