Hlavní obsah

Ministr Ťok vypovídal kvůli miliardové arbitráži

Novinky, Radim Vaculík, Jakub Troníček
Praha

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) byl ve středu podle zjištění Práva vypovídat na policii kvůli kauze miliardového sporu Českých drah (ČD) s firmou Škoda Transportation. Na služebně Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na pražském Perštýně strávil podle svých čtvrtečních slov necelou hodinu, tedy prý nic dramatického. Ťok v případu vystupuje jako svědek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok

Článek

„Byl jsem podat vysvětlení ve věci Škody Transportation a toho velmi zvláštního, když nebudu říkat skandálního rozsudku té arbitráže. Šetří se to z podnětu Českých drah, protože bylo známé, že tam podaly trestní oznámení,“ řekl ve čtvrtek Právu Ťok.

Upozornil, že dále o věci nesmí blíže hovořit, protože podepsal na policii poučení o mlčenlivosti s hrozbou až pětimiliónové sankce, pokud by ji porušil.

Případ se týká okolností dlouholeté pře mezi ČD a Škodou Transportation o dodávku dvaceti lokomotiv pro státního dopravce. Firma stroje předala se zpožděním čtyř až pěti let, navíc doteď nemají atestaci v Německu, aby tam mohly jezdit vysokou rychlostí.

Přitom právě použití lokomotiv na německých kolejích byl hlavní důvod jejich nákupu.

Peníze už do koruny zaplatili

Dohady obou stran o plnění či neplnění smlouvy nakonec vyústily až v arbitrážní řízení u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR. A ten loni v listopadu rozhodl ve prospěch plzeňské strojírenské firmy, které měly dráhy uhradit celkem více než 1,2 miliardy korun.

Podnět k prošetření možného spáchání trestného činu jsme podali na začátku ledna 2016 a šetření stále probíhá.
Radek Joklík, mluvčí Českých drah

Tato suma se skládá ze dvou částek, a to doplatku kupní ceny za lokomotivy ve výši zhruba 470 miliónů korun, ale z větší části pak inflace, která činí dalších zhruba 750 miliónů.

Tyto peníze už dráhy firmě poslaly, v případě doplatku ještě koncem loňského roku, inflaci pak podle informací redakce zaplatily letos na jaře.

Přestože tedy státní dopravce svůj závazek splnil, jeho vedení se stejně jako ministrovi nález rozhodců vůbec nelíbil. Míní, že během arbitráže i v rámci toho, jak skončila, mohlo dojít ke spáchání trestného činu, údajně podvodu. Proto se dráhy obrátily na policii.

„Podnět k prošetření možného spáchání trestného činu jsme podali na začátku ledna 2016 a šetření stále probíhá. České dráhy poskytují vyšetřovatelům maximální součinnost,“ sdělil ve čtvrtek stručně Právu mluvčí ČD Radek Joklík. Nikdo zatím nebyl obviněn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám