Hlavní obsah

Ministerstvo potvrdilo rekordní pokutu za nelegální odpad

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na bezmála sedm miliónů korun přijde mariánskolázeňskou společnost Ister porušování zákona o odpadech. Loni dostala od České inspekce životního prostředí (ČIZP) pokutu 2,2 miliónu korun, v letošním roce ji úředníci vyměřili sankci dvojnásobnou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

 “Firma se odvolala ale neuspěla. Ministerstvo životního prostředí naše rozhodnutí potvrdilo,“ řekl ve čtvrtek Právu vedoucí oddělení odpadového hospodářství plzeňského inspektorátu ČIŽP Tomáš Kameník. Jde o nejvyšší pokutu, kterou inspektoři na území západních Čech udělili.

Dotčená firma si s pokutami ale příliš hlavu neláme. Nezaplatila totiž ještě ani korunu. „Běží exekuční řízení ale není co zabavovat,“ řekl informovaný zdroj. Dostat se k zástupcům firmy je nemožné. Společnost má sídlo na Hlavní ulici v Mariánských Lázních.  Majitel objektu potvrdil, že firma zrušila kancelář a má tam jen poštovní schránku.

Společnost neoprávněně vyvezla tisíce tun odpadu

Firma Ister se provinila tím, že v průběhu dvou let navezla do bývalého lomu na cihlářskou hlínu v Chodové Plané tisíce tun stavebního odpadu, ačkoliv na to neměla oprávnění. Na černo si postavila i cestu k jedné z těžebních jam, kam suť ukládala. Úředníci z místní radnice nechali provizorní cestu zničit.

„Firma komunikaci  postavila ilegálně. Nelze ji ani dodatečně povolit, protože firma nemá v pořádku všechna potřebná povolení. Proto jsme zástupce firmy vyzvali, aby stavbu odstranili. Protože nařízení nerespektovali, výkon rozhodnutí jsme provedli sami,“ uvedla vedoucí stavebního úřadu v Plané Jana Ludvíková.

Firma Ister původně využívala příjezdovou komunikaci k těžebním jámám, která vedla na pozemcích společnosti Solitera. „Cestu jsme uzavřeli závorou, ale oni si udělali provizorní trasu přes sousední pozemky, kudy jezdili s nákladními automobily,“ uvedl před časem Karel Smrčka z firmy Solitera.

Reklama

Výběr článků

Načítám