Hlavní obsah

Milionáře v uniformách prověří finační policie

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Detektivové z finační policie se chystají vstoupit do prověřování okolností, za jakých přišli k několikamiliónovému majetku dva řadoví inspektoři z referátu cizinecké policie v Karlových Varech Radek Kocáb (32) a Pavel Kábrt (27).

Foto: Vratislav Konečný

replika žárového hrobu nobility

Článek

Kocáb sedí už třetí týden ve vazbě kvůli podezření, že v rozporu s interními předpisy legalizoval pobyty cizinců v České republice. Doma měl přes čtyři milióny korun v hotovosti a další, přibližně stejnou částku, investoval do nemovitého majetku.

Stejný stín podezření leží i na Kábrtovi, který koupil ve městě činžovní dům, jehož cena se odhaduje na šest miliónů korun. Ten zatím nebyl obviněn ze žádného trestného činu. "Očekávám, že se do vyšetřování případu v nejbližší době zapojíme. Jde tu o věci, které mají být a jsou předmětem našeho zájmu. V kauzách, kde je předpoklad, že by mohlo dojít k nelegálním výnosům, se spojíme se zpracovatelem trestního spisu a po konzultaci se státním zástupcem provedeme potřebné úkony," řekl náměstek ředitele finační policie Tomáš Martinec.

Podle něho mají jeho podřízení oproti jiným operativních složkám policie tu výhodu, že už například vědí, na jaké peněžní útvary a jakou cestou se na ně mají obracet . "Ke zdárnému vyřešení případu vítám vždy všechny formy spolupráce. V této věci jsou už jednotlivé dílčí cíle nastaveny," reagoval na to státní zástupce Libor Řeřicha, který vede vyšetřování.

Objasnit původ peněz, které si oba policisté ze svého platu rozhodně nemohli vydělat, je klíčový pro odpověď na otázku: Nechali se strážci zákona zkorumpovat? "Podezření tady je velice silné. Musíme tomu věnovat maximální úsilí," řekl zdroj zasvěcený do případu. Pokud vyšetřovatelé neprokáží, že milióny souvisí z korupcí, hrozí tak policistům maximálně to, že jim finační úřad dodatečně doměří daň z příjmu a zbytek jim zůstane.

"Pro nás je to podnět k zahájení kontroly, kterou můžeme provést mimo rámec policejního vyšetřování. Pokud zjistíme, že peníze nebyly řádně zdaněny, tak můžeme dotyčného člověka vyzvat k podání daňového přiznání," uvedla náměstkyně ředitele karlovarského finačního úřadu Dana Bošinová. Podle informací Práva zatčený Kocáb zatím o původu zajištěných peněz v prvotním výslechu odmítl mluvit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám