Hlavní obsah

U karlovarské policie slouží další milionář

Právo, Patrik Biskup
KARLOVY VARY

Referát cizinecké policie v Karlových Varech se stal pro některé jeho zaměstnance zřejmě zlatým dolem. Dvaatřicetiletý tamní inspektor Radek Kocáb, který skončil před dvěma týdny ve vazbě kvůli nestandardnímu postupu při legalizaci pobytu cizinců a který měl doma více než čtyři milióny korun, není jediným milionářem v uniformě na tomto pracovišti.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Velikonoční prohlídky na zámku Dobříš.

Článek

Právu se podařilo zjistit, že Kocábův o pět let mladší kolega Pavel Kábrt koupil ve městě činžovní dům, jehož cena se odhaduje na šest miliónů korun. Kábrt, který jezdí v černé limuzíně švédské značky Saab, vyřizuje stejnou agendu jako Kocáb. Z trestného činu ho ale nikdo zatím neobvinil.

Vyřídí sedmkrát více žádostí než ostatní

Podle výpisu z katastru nemovitostí Kábrt vlastní společně se svojí 29letou vietnamskou přítelkyní Luong Thi Thuy dvoupatrový dům s podkrovím o výměře 450 a 480 metrů čtverečních. Zepředu je objekt zrekonstruovaný s novou fasádou. V přízemí jsou obchody a v prvním patře služby. Kábrt odmítl zveřejnit, kde vzal na nákup nemovitosti peníze.

"To je moje soukromá věc. Do toho nikomu nic není. Nedělám nic nezákonného," řekl do telefonu a dál nechtěl celou záležitosti rozebírat.

Právě Kábrt, který na cizinecké policii pracuje čtyři roky s platem okolo 15 tisíc korun čistého za měsíc, patří mezi nejpilnější zaměstnance referátu. Podle informací Práva dokázal měsíčně vyřídit i přes sedmdesát žádostí cizinců o trvalý pobyt, aniž by jedinou zamítl. To je asi sedmkrát více, než obvykle stačí zpracovat jeho kolegové.

Státní zastupitelství prošetřuje majetky

Přílišná horlivost při vyřizování žádostí o trvalý pobyt zlomila vaz jeho kolegovi Kocábovi. "Neřídil se tím, co mu ukládají interní předpisy," řekl plzeňský žalobce Libor Řeřicha, který Kocába obvinil z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Úřední razítko k legálnímu pobytu v ČR tak získali i cizinci, kteří pro to nesplňovali podmínky.

Kocáb kromě čtyř a půl miliónu v hotovosti měl doma ještě cenné papíry za zhruba další milión, peníze na účtech a v průběhu čtyř posledních let investoval přibližně tři milióny korun do koupě a rekonstrukce nemovitosti v Andělské Hoře, koupil si prostorný byt a starou škodovku vyměnil za luxusní vůz. O původu peněz zajištěných při domovní prohlídce u Kocába stejně jako o majetkových poměrech Kábrta nechtěl Řeřicha zatím hovořit.

"To všechno intenzívně prověřujeme. Zajímá nás to v souvislosti s možným korupčním jednáním," naznačil žalobce, kterým směrem se vyšetřovatelé ubírají. Ti mají podezření, že cizinci v některých případech úspěšně žádali o trvalý pobyt na základě různých falešných dokladů, jako jsou například víza či potvrzení o oprávněnosti pobytu na území ČR.

Republikové velení už mění agendu

"Kdyby příslušní policisté prověřili všechno, co měli, tak na nepravosti museli přijít," uvedl zdroj, který je do případu zasvěcen.

Šéf karlovarského referátu cizinecké policie major Ladislav Juha požádal podle informací z důvěryhodného zdroje o uvolnění ze služebního poměru k 1. březnu. Aféra kolem pracoviště, které Juha vedl, rozhýbala už i nejvyšší funkcionáře této policejní složky. "Republikový ředitel vydal minulý týden interní pokyn, aby žádosti o trvalý pobyt nevyřizoval pouze jeden člověk, ale podílelo se jich na tom více," řekl šéf západočeské cizinecké a pohraniční policie Helmut Immig.

Karlovarským případem nadšen není. "Nyní hledáme příčiny," dodal k tomu.

Reklama

Výběr článků

Načítám