Hlavní obsah

Miliardář Zemek obhajoval u soudu syny: Elektrárny měly jen drobné nedostatky

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Naši lidi dřeli jako koně, byla hrozná zima a elektrárny se podařilo dokončit do kontroly jen s drobnými nedostatky. Takto ve čtvrtek obhajoval před brněnským krajským soudem své syny Zdeňka a Alexandra miliardář Zdeněk Zemek starší.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zdeněk Zemek odchází po svém výslechu od soudu.

Článek

Státní zástupce oba Zemkovy viní společně s dalšími osmi obžalovanými včetně šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové z toho, že dvě solární elektrárny dostaly licenci i přesto, že nebyly hotové. Státu tak prý může vzniknout až dvoumiliardová škoda.

Chomutovské elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun dostaly licenci po opakované kontrole 31. prosince 2010. Bylo to pro ně bytostně důležité, protože při schválení až v roce 2011 by pro ně platily poloviční výkupní ceny za elektřinu. Zemek je vlastníkem ocelářského impéria, které zaměstnává na 4,5 tisíce lidí a další dva tisíce v navazujících podnicích.

Foto: Miloslav Homola, Právo

Bratři Zdeněk (sedící) a Alexandr Zemkové v předsálí soudní síně spolu s obviněnou Michaelou Schneidrovou z ERÚ.

„Byla to investice za 1,4 miliardy korun. Pak pár týdnů před koncem roku 2010 bylo oznámeno, že od Nového roku se mění výkupní ceny elektřiny. Byla silná zima, do toho naši lidé obětavě pracovali ve dne v noci, aby se vše stihlo. Proto pro mě byl velkým překvapením výsledek kontroly z 20. prosince, podle které tam byly velké nedostatky a vypadalo to, že elektrárna je téměř nedostavěná. Přitom tam bylo jen pár drobností,“ řekl u soudu Zemek.

Jediný problém, který jsem tam viděl, bylo to, že nebyly zahrnuté výkopy, protože na to byla moc zima.
Zemkův známý

Po neúspěšné kontrole byly podle Zemka dvě možnosti. První z nich bylo soudně kontrolu napadnout a pustit se do vleklého sporu. „Zvolili jsme druhou možnost, tedy že výtky odstraníme a požádáme o novou kontrolu. Ta se uskutečnila a licenci už jsme dostali. Synové jsou naprosto nevinní,“ dodal Zemek s tím, že po třech letech provozu jsou elektrárny stále ztrátové.

Chyběly prý celé konstrukce 

Zemkova slova potvrdil i jeho známý František Trubačík, který také podniká v oboru výstavby solárních elektráren a znal se i s tehdejším šéfem odboru licencí Zdeňkem Pražákem, který prosadil v elektrárnách druhou kontrolu. „Jediný problém, který jsem tam viděl, bylo to, že nebyly zahrnuté výkopy, protože na to byla moc zima. Jinak všechno bylo v pořádku,“ dušoval se před soudem.

Podle tehdejšího pracovníka ERÚ Pavla Peňáze, který byl v elektrárnách na první kontrole, to ale vypadalo jinak. „Ze začátku to vypadalo, že je vše v pořádku, jak jsme ale postupovali dál, tak postupně chyběly panely, někde dokonce i celé konstrukce. Nešlo o žádné malé úseky, ale o celé sekce,“ byl si jistý Peňáz.

Verdikt v případu je zatím v nedohlednu, senát v čele s Alešem Novotným musí vyslechnout další svědky a prokousat se i tisíci stran listinných důkazů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám