Hlavní obsah

Miliardář Křetínský přiznal statisícové dary pro Nagyovou

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Miliardář a majitel fotbalové Sparty Praha Daniel Křetínský přiznal v úterním soudním jednání, že v minulosti daroval někdejší šéfce kabinetu premiéra Janě Nečasové (dříve Nagyové) šperky za statisíce korun. Podle něj šlo ale o přátelské dary, za které nechtěl žádné protislužby.

Foto: Petr Horník, Právo

Miliardář Daniel Křetínský jako svědek v kauze Jany Nečasové a luxusních darů.

Článek

Obžaloba viní Nečasovou z toho, že dostávala luxusní dary v podobě šperků, kabelek či hodinek a nezdanila je.

Podle informací Práva se hodnota šperků od Křetínského vyšplhala na více než půl milionu korun. Křetínský u soudu řekl, že se s Nečasovou seznámil v roce 2012. „Vznikl mezi námi přátelský osobní vztah. Poznal jsem ji jako silnou osobnost, která se mnou komunikovala lidským a srozumitelným způsobem,“ podotkl podnikatel s tím, že vždy prý jednali jen na osobní bázi, a to celkem asi čtyřikrát, většinou u večeře.

Nejdříve daroval Nečasové jeden šperk k Vánocům, podle informací redakce šlo o náhrdelník značky Cartier v hodnotě 350 tisíc korun. Další šperk, a opět náhrdelník, prý následoval o rok později po narozeninách Nečasové. Znovu byl od Cartiera a nazýval se Serpent Baby, jeho cena činila 158 tisíc korun. Křetínský k tomu doplnil, že jeden ze šperků vybral ze své zásoby doma, kterou už dříve nakoupil u Cartiera.

„Co se týká ceny, může to působit extrémním dojmem, ale z mého majetkového pohledu a z pohledu toho, jak obdarovávám své blízké okolí, to tak extrémní nebylo,“ uvedl Křetínský, který je podle časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem s majetkem ve výši 59 miliard korun.

Jana Nečasová s manželem Petrem při zahájení hlavního líčení. Záběry z 30. května 2016Video: Novinky

Pouze právě on ze všech svědků, které policie v souvislosti s luxusními dary pro Nagyovou vyslechla, přiznal, že jí něco dražšího předal. Například někdejší ekonomický ředitel pražského dopravního podniku (DPP) Martin Horák v pondělí u soudu odmítl, že by Nečasové daroval něco cenného, šlo prý maximálně o květiny či bonboniéru.

Se šéfkou premiérova sekretariátu se podle svých slov zná více než 22 let a jsou přátelé. Horák sice připustil, že i on nakupoval šperky od Cartiera, ale prý jen pro osobní potřebu.

Obvodní soud pro Prahu 1 si pozval ke svědecké výpovědi několik dalších lidí, ale drtivá většina z nich se z úterního jednání omluvila. Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš tak učinil už nejméně počtvrté. Kromě něj nedorazil ani podnikatel Tomáš Chrenek anebo bývalý šéf Úřadu vlády z dob Nečase Lubomír Poul.

Právě ten byl častým zákazníkem obchodu se šperky Cartier v pražské Pařížské ulici. U soudu to potvrdil jako svědek tamní bývalý zaměstnanec František Daňha. S Poulem prý vybírali nějaké vánoční dárky anebo měnili zboží od „kolegyně“, které prý třeba dostala dvakrát. Šéf Úřadu vlády podle něj následně navštěvoval obchod a nakupoval v něm stále častěji, dokonce i jednou za tři týdny až měsíc, navíc za Daňhou posílal další potenciální zákazníky.

O špercích, které Poul nakupoval, prý hovořil v tom smyslu, že jsou pro kolegyni, a občas údajně řekl, že jde o jeho šéfovou. Tou přitom nepřímo byla právě Nečasová, která se podle Daňhovy výpovědi v obchodě také jednou stavila. Tento prodejce rovněž u soudu přiznal, že některá známá jména kupců drahých šperků kryl pomocí dokladů partnera svého kolegy, protože platili hotově částkou vyšší, než je zákonem povolených patnáct tisíc eur (386 tisíc korun).

Jana Nečasová a Ivo Rittig u souduVideo: Novinky

Šlo prý například o návrhářku Beátu Rajskou či lobbistu Vladimíra Johanese. Oba chtěl soud v úterý vyslechnout, ale Rajské se nepodařilo předvolání doručit a Johanes se omluvil.

„To je otázka, kterou bychom se měli zabývat,“ reagoval státní zástupce Rostislav Bajger na dotazy novinářů, zda se svým jednáním prodejce dopustil nějakého trestného činu, například krácení daní či praní špinavých peněz.

Kromě nezdaněných darů, za které hrozí Nečasové až osmileté vězení, řeší Obvodní soud pro Prahu 1 i možnou korupci, které se podle žalobců dopustila Nečasová se svým nynějším manželem a bývalým premiérem Petrem Nečasem (ODS) a s nimi také někdejší náměstek na ministerstvu zemědělství Roman Boček. Měli údajně podplácet trojici bývalých poslanců ODS příslibem lukrativních funkcí ve státem řízených společnostech.

Reklama

Výběr článků

Načítám