Hlavní obsah

Měl vyplenit pět hektarů lesa. K soudu nechodí, je nemocný

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Ani napotřetí nemohl v úterý zahájit domažlický soud hlavní líčení s Richardem Jurčou ze Vsetínska, který je obžalovaný z nelegální těžby dřeva v okolí Mutěnína na Domažlicku. Jednačtyřicetiletý muž, který si už v minulosti odseděl trest za vypleněné lesy po celé republice, přes advokáta soudci vzkázal, že má zdravotní problémy a nemůže se k jednání dostavit.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„To už je třetí termín, který musím odvolat. V březnu, dubnu a teď i v červnu, kdy byla naplánovaná jednání, jsme pokaždé na poslední chvíli dostali zprávu, že obžalovaný je nemocný a nemůže tady být osobně přítomen. Abych měl jistotu, že nejde z jeho strany o účelové vyhýbání se soudnímu jednání, přizval jsem nyní znalce pro posouzení zdravotního stavu,“ reagoval soudce Milan Anderle. Znalec by podle něj měl mít hotový posudek do konce července.

Státní zástupce viní Jurča z toho, že vytěžil stromy nad rámec povolení a tím les prakticky zdevastoval. Vytvořil tam dvě holiny o celkové rozloze téměř pět hektarů, což podle odborníků na životní prostředí narušilo ekosystém lesa, který tak může hůře odolávat například silnému větru a dalším nebezpečným povětrnostním vlivům.

Obžalovaného muže si na těžbu najal soukromý vlastník lesa. Ten také policii oznámil, že mu ukradl dřevo za více než půl miliónu korun.

Jurča vlastní firmu Lesní investiční, která je v konkurzu. Věřitelům dluží miliónové částky, jsou mezi nimi například společnosti, které si najímal na práci při kácení stromů. Pohledávky v řádech stovek tisíc korun uplatňuje v rámci insolvenčního řízení i Česká inspekce životního prostředí za nezaplacené pokuty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám