Hlavní obsah

Matka třásla dítětem, až později zemřelo. Dostala osm let vězení

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Za těžké ublížení na zdraví, které vedlo ke smrti její malé dcery, má strávit 21letá žena z Děčína ve vězení osm let. Teprve měsíční holčičkou opakovaně třásla a způsobila jí závažné poranění mozku a zlomeniny. Dítě zhruba po měsíci v nemocnici zemřelo. Ženě hrozilo až 16 let. Rozsudek není pravomocný, žena si ponechala lhůtu na odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaná v jednací síni Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Čin se stal loni v červenci. Žena podle rozsudku opakovaně a s různou intenzitou třásla se svou nezletilou dcerou. Koncem měsíce dívka upadla do bezvědomí a vykazovala poruchy dýchání.

Přivolaná rychlá záchranná služba dítě převezla do ústecké Masarykovy nemocnice. Tam lékaři odhalili kombinaci starších a čerstvých rozsáhlých změn mozku a také zlomeniny obou stehenních kostí.

Na konci srpna i přes veškerou lékařskou péči dítě zemřelo. Lékaři zjistili závažné poúrazové změny vnitrolebí, krční míchy a krční páteře s krvácením do mozku, pod omozečnicí a pod tvrdou plenu mozkovou. Poranění vysvětluje podle znalců mechanismus třesení dítětem, kterým lze vysvětlit i zlomeniny stehenních kostí.

Soud jí neuvěřil

Měsíční dítě si takové zranění nemohlo způsobit, nevysvětluje je ani případný pád dítěte. „Ze znaleckých posudků toto vyplývá, neboť úrazové změny, které tam byly nalezeny, byly různého stáří. To znamená, že vznikaly v různých dobách a vždy stejným mechanismem, takže to třesení muselo být opakované,“ řekl předseda senátu Jiří Bednář.

Obžalovaná před soudem odmítla vypovídat, ve čtvrtek v závěrečné řeči svého činu politovala. „Netřásla jsem s ní moc,“ uvedla. Její právní zástupce žádal překvalifikování případu na usmrcení z nedbalosti. To soud odmítl.

Žena, která má již také tříleté dítě, má také zaplatit zdravotní pojišťovně náklad na léčbu ve výši přes jeden milión korun. Starší dítě soud již dříve svěřil předběžným opatřením do pěstounské péče její sestře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám