Hlavní obsah

Matka, která se pokusila otrávit dceru fridexem, stráví 20 let ve vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Osmadvacetiletá žena z Nejdku na Karlovarsku, která se pokusila otrávit svoji šestiletou dceru nemrznoucí směsí, půjde na 20 let do vězení. Rozhodl o tom v pátek Krajský soud v Plzni. Ten už jednou případ projednával v březnu 2011, kdy ženě vyměřil výjimečný trest 25 let vězení. Ústavní soud (ÚS) ale zrušil výrok o trestu s tím, že je nepřiměřený. Žena se přímo v soudní síni odvolala k vrchnímu soudu.

Žena, která dala své dceři pít nemrznoucí kapalinu, přichází k soudu Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Ačkoliv je názor krajského soudu odlišný od nálezu ÚS, jsme povinni jej respektovat,“ uvedl soudce Jan Špeta.

ÚS argumentoval tím, že pokud trestný čin nebyl dokonán a byl jen ve stádiu pokusu, neměl by být ukládán výjimečný trest.

Žena přinutila vypít malou Terezku chladicí kapalinu do motorů. Dívenku lékaři zachránili na poslední chvíli. Podle soudu se jednání obžalované vymykalo lidskému chápání. Z rozsudku vyplývá, že žena vše naplánovala tak, aby vina padla na jejího druha.

„Dělala vše pro to, aby dcera zemřela. „Podala jí smrtící dávku jedovaté látky a pak záměrně zatajovala pravdu, aby lékaři nemohli včas zahájit léčbu. Neměla nad svou dcerou slitování, a tak ani senát neměl slitování při rozhodování o výši trestu,“ uvedl při prvním jednání soudce Jan Špeta.

Říkala mi, že jsem raději u táty než u ní. Já jí na to říkala, že ne, že jsem u všech stejně ráda.
Dcera

Dosud bezúhonná žena jednala podle žalobkyně Václavy Brýdové plánovitě. Po činu se snažila zamaskovat stopy, a to například tím, že obal od kapaliny hodila do popelnice. Později chtěla svést vinu na otce Terezky, se kterým se ve zlém rozešla.

U soudu svého jednání litovala. „Své dceři bych nikdy neublížila,“ řekla obžalovaná a dál k událostem ze srpna 2010 nevypovídala. V pátek před soudem uvedla, že o dceři nemá žádné zprávy.

Dcera dostala otrávený čaj

Holčička pak policistům popsala, že jí matka dala vypít ošklivý čaj, po kterém jí začalo bolet bříško. „Stála u mé postýlky, smála se a řekla mi, že chce, abych umřela,“ uvedla Terezka, jejíž výpověď soud v jednací síni přehrál ze záznamu na DVD.

Požití jedovaté látky způsobilo holčičce těžkou poruchu vědomí, rozvrat vnitřního prostředí a poškození ledvin. Lékaři ji doslova sebrali hrobníkovi z lopaty. O jejím uzdravení hovořili jako o zázraku. Teď už chodí do mateřské školy, je veselá a spokojená.

Za zločinem stojí zřejmě žárlivost matky. „Říkala mi, že jsem raději u táty než u ní. Já jí na to říkala, že ne, že jsem u všech stejně ráda,“ vypověděla holčička. Ta také na záznamu hovoří o tom, že maminka je ve vězení, protože ji chtěla otrávit. „Vím to od babičky,“ svěřovala se policejní psycholožce. Žena zřejmě chtěla ublížit i Terezčinu otci. Ten u soudu naznačil, že se ho snažila také otrávit, a to v době, kdy ještě spolu žili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám