Hlavní obsah

Ústavní soud: Trest pro matku, která přiotrávila svou dceru, je moc přísný

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Za nepřiměřeně vysoký označil pětadvacetiletý trest Ústavní soud v Brně. Vyhověl tak stížnosti Veronice S. z Karlovarska. Žena byla výjimečným verdiktem odsouzena za pokus vraždy své tehdy šestileté dcery, kterou se úmyslně pokusila otrávit jedovatou nemrznoucí směsí. Látku obsahující etylen glykol donutila dívku vypít v čaji po návratu z návštěvy jejího otce.

Foto: Profimedia.cz

Ústavní soud vrátil případ nižší instanci pro nepřiměřenou výši trestu.

Článek

Jen díky včasné lékařské péči dítě přežilo a nemá ani žádné zdravotní následky. Odsouzená si v ústavní stížnosti stěžovala na porušení práv na spravedlivý proces.

„Ústavní stížnost je neopodstatněná v části o vině či právní kvalifikaci a Ústavní soud je přesvědčen, že soudy věnovaly případu náležitou pozornost a jejich závěry z ústavně právního hlediska obstojí,“ uvedl při zdůvodnění nálezu soudce Vladimír Kůrka.

Ústavní soud však dal podle soudců zapravdu námitkám proti výši trestu. Tu bude muset znovu zvážit Krajský soud v Plzni, který travičku poslal za mříže na 25 let. „Šlo přitom o ukončený pokus vraždy, ale stále se jedná o nedokonaný trestný čin, ze kterého se oběť naštěstí dostala bez následků,“ uvedl také ve zdůvodnění Vladimír Kůrka.

Jak dále poukázal, soudy také vůbec nepřihlédly ke skutečnosti, že sama pachatelka zavolala nakonec záchranku, i když to bylo s prodlením a až po naléhání. „Pokud by svůj záměr chtěla dovést skutečně až do úplného konce, tak jej tam dovést mohla,“ uvedl soudce.

S výjimečným trestem je třeba šetřit

„Nejednalo se zde o otázku skutkovou, zda se paní Siebrová činu dopustila, ale šlo tu o to, zda je v takovém případě možné uložit takto razantní trest. Uložení trestu odnětí svobody nad dvacet let je v civilizované zemi nesmírně závažným zásahem do osobní svobody člověka. Proto s takovým trestem je třeba z povahy věci velice šetřit. ÚS zohlednil i to, že v tomto případě naštěstí tento čin nebyl dokonán. Tím ÚS žádným způsobem nezpochybňuje trestuhodnost a závažnost činu. Ale od toho tu máme sazbu za vraždu dítěte. A její horní hranice je v novém trestním zákoníku dvacet let,“ uvedl asistent soudce zpravodaje Jana Musila Jaromír Hořák.

Podle advokáta odsouzené ženy Zdeňka Honzíka neví Siebrová, která si odpykává trest v Opavě dodnes, co se vlastně stalo. „Ve stížnosti nám vadila nedokonale zjištěná důkazní situace - a co je zcela zásadní, že byly z kontextu vytrženy dvě výpovědi nezletilé. V jedné z nich chválila matku ještě v nemocnici a po třech měsících již vypovídala zcela opačně, kdy bylo zřejmé ovlivňování ze strany otce i rodičů. Co se tam však stalo, neví přesně dosud nikdo, a to ani sama klientka, která má podle znalců hysteriózní rysy osobnosti, celou situaci zcela vytěsnila z paměti a uvědomí si ji zpětně za šest až sem let,“ uvedl Honzík.

Šokující výše trestu byla podle advokáta i důsledkem mediální kampaně, které soud podlehl. Sieberová je podle něj ve velmi špatném psychickém stavu i kvůli tomu, že dceru po celou dobu neviděla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám