Hlavní obsah

Maskovaní radikálové provokují zběsilým tancem v ulicích Ostravy

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nový způsob, jak o sobě dát vědět, a to pořádně hlasitě, objevili čeští neonacisté. Zejména v Ostravě, ale i některých dalších městech, začali budit veřejné pohoršení divokým tancem na rytmickou elektronickou hudbu. Videa z těchto pečlivě naplánovaných akcí v minulých dnech zaplavila internet.

Článek

Takzvaný hardbass, který se stal fenoménem v Rusku, si tak našel cestu i k nám, ale také například na Slovensko a do Polska. Desítky lidí maskovaných kuklami se v Ostravě nechávají natáčet při trhavých tanečních kreacích nejen v ulicích, ale také třeba v obchodních domech, v tramvajích či před veřejnými budovami.

V jednom případě skupinu tanečníků vykázali strážníci dokonce z rušného kruhového objezdu, uprostřed kterého několik minut tančili a zapalovali dýmovnice. V Ostravě-Porubě je zase vyvedla ochranka z obchodního domu, kde svým zběsilým tancem děsili zákazníky.

V Rusku je velmi silná ultrapravicová scéna a čeští neonacisté v ní vidí potenciálního partnera v boji proti sionismu.
odborník

Podle odborníků na extremismus přitom není hardbass, který jako hudební styl vznikl v Nizozemsku a nyní se k němu začali hlásit radikálové ve východní Evropě, jen nevinnou zábavou, ale nese v sobě i skrytou ultrapravicovou symboliku.

Provokativní tanec v ulicích, který je v ostravském podání označován také jako chacharbass, totiž není výmyslem českých neonacistů. „Inspirace přišla z Ruska, kde je hardbass v poslední době velmi populární. Hromadný tanec, doprovázený razantními pohyby, symbolizuje dominanci a semknutost krajní pravice a má mít zastrašující účinky na nepřátele,“ řekl Právu odborník na ultrapravicová hnutí Miroslav Mareš.

Asi dvacet osob pouštělo na kruhovém objezdu hlasitou hudbu a zapalovalo pyrotechniku.
mluvčí strážníků

O inspiraci z východu svědčí i to, že píseň, na kterou ostravští neonacisté tančí, je nazpívaná v ruštině. Na jednom z videí, natočených v Ostravě, se objevuje i hajlování.

„V Rusku je velmi silná ultrapravicová scéna a čeští neonacisté v ní vidí potenciálního partnera v boji proti sionismu. V poslední době lze sledovat také poměrně úzké vazby mezi českou a ruskou ultrapravicí,“ vysvětlil Mareš.

Podle mluvčí Městské policie Ostrava Dany Klišové strážníci řešili zatím jediný incident v souvislosti s provozováním hardbassu v ostravských ulicích. „Minulou neděli zasahovalo osm strážníků na kruhovém objezdu v Ostravě-Hrabůvce. Asi dvacet osob tam pouštělo hlasitou hudbu a zapalovalo pyrotechniku,“ potvrdila mluvčí s tím, že tanečníci si nechali od strážníků domluvit a svou produkci ukončili.

Veřejnost pro tyto akce nemá pochopení

„Jeden z nich dostal blokovou pokutu tisíc korun za znečištění veřejného prostranství,“ řekla mluvčí. „Víme o tom, že podobná skupina působí také v Porubě, tam jsme ale zatím řešit žádný incident,“ dodala.

Jaká bude budoucnost českého hardbassu a jeho nejviditelnější ostravské odnože, podle znalce na extremismus ukáže až čas. Nový fenomén může přežít delší dobu a může se také ztratit stejně rychle, jako se objevil.

„Z dlouhodobého hlediska jim to ale zřejmě nepřinese žádnou popularitu, protože u velké části veřejnosti se tyto aktivity nesetkají s pochopením,“ dodal Miroslav Mareš. První internetové ohlasy na zveřejněná videa mu spíše dávají zapravdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám