Hlavní obsah

Masivní únik plynu vyhnal z centra Prahy stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli úniku plynu v centru Prahy evakuovali ve čtvrtek v podvečer hasiči obyvatele domů v Masné ulici na Starém městě. Celkem muselo své domovy opustit na 500 lidí, uzavřeno bylo i širší okolí havárie. Kvůli zásahu hasičů a plynařů byl přerušen provoz tramvají a autobusů v blízké Revoluční ulici. Omezení potrvá podle odhadů až do pozdní noci.

Hasiči v centru Prahy zasahují u masivního úniku plynu Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Na místě probíhaly výkopové práce, dochází tam k masivnímu úniku plynu,” uvedl po 21. hodině před uzavřenou oblastí, do níž nemají přístup ani média, šéf pražských hasičů Roman Hlinovský.

Plynaři se v tu chvíli snažili snížit tlak v potrubí a uzavřít vedení tak, aby bylo možné poškozenou část vyměnit. To se podle informací Novinek podařilo až po 23. hodině.

Hasiči po celou dobu zásahu hlídali koncentraci plynu v ovzduší. Nebezpečí výbuchu hrozilo zejména v okolí úniku, v domech samotných a dalších přilehlých budovách byla lepší. Hasiči přesto v okolí zajišťovali možné zápalné zdroje, což ne vždy bylo snadné. „Je tam například pizzerie, ve které byla zapnutá pec,” přiblížil Hlinovský.

Foto: Jiří Forman, AKTU.cz

Hasiči evakuují kvůli masivnímu úniku plynu domy v centru Prahy

Foto: Jiří Forman, AKTU.cz

Hasiči evakuují kvůli masivnímu úniku plynu domy v centru Prahy

Zdravotníci na místě ošetřili pět lidí, kteří se lehce nadýchali plynu. Kromě tří policistů to byla i matka s dítětem. Nikdo z nich ale nemusel být převezen do nemocnice, potvrdila mluvčí zdravotnické záchranné služby Jana Poštová.

Nejezdila MHD

Plyn začal unikat při rekonstrukci plynovodu v Masné ulici krátce před 20, hodinou večer. Zásah oznámila na Twitteru policie, na téže sociální síti umístili hasiči i první záběry z místa nehody. Byl na nich patrný masivní kužel plynu unikající z výkopu u jednoho z domů.

Kvůli úniku byla také kolem 20:00 zastavena v obou směrech tramvajová a autobusová doprava v úseku Náměstí Republiky - Dlouhá třída. Omezení se dotklo tramvají číslo 6, 8, 15 a 26 a autobusové linky 207. Obnovena byla po třech hodinách ve 23:01, uvedl na webu Dopravní podnik hl. m. Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám