Hlavní obsah

Magistr za 4000 korun. Bývalý zaměstnanec ZČU měl nabízet falešné tituly

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňský soud řeší falešné vysokoškolské diplomy Západočeské univerzity. Ty měl za úplatu podle obvinění vydávat bývalý zaměstnanec školy. Za „magisterský titul” inkasoval čtyři tisíce korun.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Dominika Koubová u soudu se svým advokátem.

Článek

Předloni na jaře si Dominika Koubová chtěla rozšířit stávající bakalářské vzdělání z veřejné správy na magisterské v učitelském oboru. Za tři měsíce už měla v kapse požadovaný titul z pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), aniž by absolvovala studijní program. Jak se ale později ukázalo, diplom byl jedním z falešných dokladů o vzdělání, které za peníze nabízel bývalý zaměstnanec ZČU Pavel Kubeš (36). Případ nyní rozplétá plzeňský soud.

Koubová podle státního zástupce vědomě předložila falzifikát jako doklad o dosaženém vzdělání, když se ucházela o práci učitelky. Za padělání a pozměňování veřejné listiny ji hrozí až tři roky vězení.

Magistr za 4000

Před soudem Koubová tvrdila, že naletěla podvodníkovi. „S panem Kubešem jsem se seznámila při dni otevřených dveří na pedagogické fakultě. Řekla jsem mu, jakou mám představu, a on mi nabídl individuální studijní program s tím, že nemusím chodit do školy. Domluvili jsme se, že mu zaplatím 4000 korun,“ vypovídala 42letá žena.

Operátor internetového obchodu okrádal zákazníky. Přiznal se a bude splácet

Krimi

Za tři měsíce ji pak Kubeš přinesl diplom s titulem magistr. „Za celou tu dobu jsem mu odevzdala osm nebo deset seminárních prací, ke kterým mi dodal témata. To bylo všechno. Žádné zkoušky ani diplomovou práci jsem nedělala,“ pokračovala Koubová.

Přiznala dále, že se jí to sice zdálo divné, ale Kubeš ji prý ubezpečil, že každá škola má nastavený systém jinak. „Tvrdil, že když už jednu vysokou školu mám, tak není problém mi zařídit individuální studijní plán v této podobě. Já jsme mu prostě jako zaměstnanci fakulty důvěřovala. Měl i její razítko. Nechtěla jsem se příliš vyptávat a mít pak nějaké potíže. Do poslední chvíle mi lhal, že nic špatného neudělal. Můžete si o mě klidně myslet, že jsem hloupá blondýna,“ uzavřela Koubová.

Diplomy všeho druhu

Podle závěru vyšetřovatelů Kubeš nabízel širokou škálu služeb od falešného potvrzení o absolvování různých vzdělávacích a rekvalifikačního kurzů přes maturitní vysvědčení až po vysokoškolské diplomy. Ceny se pohybovaly od dvou do sedmi tisíc korun. Prodával také falešné dluhopisy. Prázdné úřední tiskopisy si objednával jako zástupce univerzity

Za lásku zaplatila dva miliony korun „americkému vojákovi“

Krimi

Před soudem Kubeš zatím nevypovídal. „Dostal jsem informaci, že je ochoten uzavřít dohodu o vině a trestu. Soud by jí měl schválit v květnu,“ řekl státní zástupce. V jaké pozici Kubeš na ZČU pracoval, se nechtěla její mluvčí Šárka Stará vyjadřovat s ohledem na ochranu osobních údajů. Odmítla však, že by měl volný přístup k bianco diplomům.

„Tiskopisy máme uloženy na jediném místě, a to na rektorátním pracovišti. Odtud se veškeré tisky zadávají centrálně, a to elektronicky přes naší vnitřní databázi a na základě podkladů ze studijního oddělení,“ reagovala Stará

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám