Hlavní obsah

Lyžař na Špičáku vylétl ze sjezdovky, těžce se zranil

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

S vážnými poraněními skončilo dopolední silvestrovské lyžování pro turistu na zledovatělé sjezdovce na šumavském Špičáku. Těžký pád naštěstí zaregistrovali další lyžaři a ihned kontaktovali horskou službu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„K muži jsme vyrazili ve třech a na místě zjistili, že muž se dostal zcela mimo trať, kde už neleží sníh, a utrpěl mnoho poranění, z nichž nejmenší byly drobné oděrky v obličeji,“ informoval v úterý Právo Martin Kocum z Horské služby Šumava.

Dodal, že záchranáři měli podezření na poranění páteře, protože muž si stěžoval na brnění v rukou. Zranil si i pravou paži a pravděpodobně zlomil i pravou nohu.

„Byl sice při vědomí a komunikoval s námi, ale postupně mu bylo hůř. Požádali jsme okamžitě o pomoc Leteckou záchrannou službu Armády ČR z Plzně,“ upřesnil Kocum s tím, že vrtulník však kvůli husté mlze nemohl vzlétnout, a proto pro zraněného vyrazila sanitka.

Lyžaři si musí dát pozor 

Muže zatím ošetřil přivolaný lékař horské služby a záchranáři jej uložili do vakuové matrace a na sněžném skútru převezli k čekající sanitce. Ta lyžaře transportovala do Fakultní nemocnice v Plzni.

„Na Špičáku je nyní v provozu pouze jedna sjezdová trať a pohybuje se na ní množství lyžařů. Je však pokryta zledovatělým technickým sněhem a všichni by proto měli dbát zásad bezpečného pohybu na sjezdovkách,“ varoval před riskantní rychlou a nebezpečnou jízdou, při níž hrozí vyjetí z trati a možná vážná zranění, náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Reklama

Výběr článků

Načítám