Hlavní obsah

Loupili a zavraždili seniora, dostali tresty 18 a 23 let vězení

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Tři muže, kteří v roce 2015 loupili v Lysicích na Blanensku a zavraždili seniora v Ivančicích na Brněnsku, poslal Vrchní soud v Olomouci do vězení - jednoho na 23 let a dva na 18 let. Vrchní soud tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně z loňského dubna, proti němuž se obžalovaní odvolali.

BEZ KOMENTÁŘE: Případ loupežné vraždy u vrchního souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Milan Cvan (30) má za mřížemi strávit 23 let, Simon Baier (32) a Jozef Minár (46) 18 let.

„Důkazní situace nebyla jednoduchá, především proto, že všichni obžalovaní vypovídali tak, aby při hodnocení důkazů dopadli co nejlépe. Krajský soud se s tím však vypořádal a důkazy vyhodnotil správně. Tresty jsou adekvátní,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Milan Kaderka.

Trojice mužů na konci roku 2015 přepadla v domě v Lysicích 64letého muže. Praštili ho přes hlavu teleskopickým obuškem. Pak jej svázali a bili, aby jim prozradil, kde má peníze a cennosti. Dokonce jej polili slivovicí a škrtali mu u hlavy zapalovačem. Muž z jejich řádění vyvázl s těžkým psychickým šokem a mnoha poraněními.

Den před Vánoci si lupiči vyhlédli 90letého muže v Ivančicích. S kuklami, pistolí a elektrikářskými páskami vnikli do jeho domu a našli ho v ložnici. Když se vzbudil, měli ho Baier a Cvan spoutat a brutálně zmlátit, zatímco Minár je z vedlejší místnosti povzbuzoval, aby oběť už konečně umlčeli. Senior nakonec zemřel udušením v důsledku zlomení žeber. Muži odmítli, že by měli v úmyslu vraždit.

Vinu svalovali jeden na druhého

Vinu svalovali jeden na druhého. Baier a Cvan tvrdili, že oběť nechali v místnosti s tím druhým. Minár přiznal, že kradl, ale o důchodci v domě prý nevěděl. „O tom, že byl v domě další muž, jsem se dozvěděl až v autě, když jsme odjížděli pryč,“ vypověděl již dříve.

Vrchní soud se případem zabýval již podruhé. Poprvé se rozhodl povedenou trojici potrestat vězením v délce od 7 do 11 let pouze za přepadení na Blanensku a krajskému soudu nařídil, aby se znovu zabýval smrtí seniora a vysvětlil rozpory mezi znaleckými posudky, které popisovaly dobu a způsob úmrtí oběti. Krajský soud tak učinil a uložil stejné tresty jako při prvním rozsudku.

Tresty, které nyní potvrdil vrchní soud, jsou souhrnné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám