Hlavní obsah

Loupež po česku: Na pachové stopy minimax, na psy pepř

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na každou zlodějnu jiné boty. Komunikace jen omezená a výhradě pomocí vysílaček. Práce v rukavicích a při opouštění místa činu maximálně zahlazovat stopy. Ani nejvyšší opatrnost však nepomohla dvojici pachatelů, kteří se zaměřovali na trezory. Jejich prvořadým zájmem byly peníze v hotovosti.

Mazaní lupiči likvidovali pachové stopy i hasicím přístrojemVideo: Novinky

 
Článek

Podle jihomoravských kriminalistů, kteří dvojici dopadli, mají muži ve věku 29 a 31 let na svědomí nejméně 19 případů se škodou za zhruba čtyři milióny.

„Ve svém oboru nebyli žádní nováčci a předpokládáme, že škoda bude ještě mnohem vyšší,“ uvedl ke zlodějnám blanenský policista Martin Holub. Muži se zaměřovali především na objekty, kde předpokládali umístění trezoru s hotovostí. Jejich rajonem byl jihomoravský i pardubický region, kradli i v jižních Čechách. Loupili i na Slovensku. Životní filozofie zlodějů bylo žít a užít.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kriminalisté Alena Knotková a Martin Holub.

Pracoval dost, teď si chtěl užívat

„Myslím, že už jsem se za svůj život napracoval dost a pořádně si ani neužil. Teď jsem to chtěl dohnat,“ uvedl třicetiletý zloděj při zatýkání. Trezory obvykle otvírali rozbrušovačkou. Z jednoho družstva ukradli i osmnáct kilo vepřové plece, deset kilo tvrdého sýra, kilo masoxu. Jinde vzali i několik desítek balení zubní pasty nebo stravenky.

Své pachové stopy se snažili likvidovat pomocí sava či jiných chemikálií, policejním psům sypali do cesty pepř. Téměř vždy také používali rušičky mobilních telefonů a také likvidovali možné spojení vykrádaných objektů s okolním světem.

Povedená rodina

Hrozí jim až osm let vězení. Tento nyní odhalený případ měl však předehru už v červnovém zadržení jiných pachatelů, kteří kradli stejným způsobem a stejným způsobem rovněž zahlazovali stopy. Používali k tomu třeba i práškové hasicí přístroje.

„Šlo o příbuzné nynějších pachatelů a původně jsme se domnívali, že jejich zatčením série vloupaček do trezorů skončí. Teprve později jsme zjistili, že se jedná o rodinu,“ uvedla kriminalistka Alena Knotková. Tito zloději si již odpykávají trest ve výši 10 a 11 let poté, co jim soudy spočítali i předchozí delikty.

Reklama

Výběr článků

Načítám