Hlavní obsah

Pilota letadla se 130 lidmi někdo oslnil laserem při přistávání v Praze

Kladno
Aktualizováno

Vážné ohrožení letadla se 130 cestujícími na palubě vyšetřují policisté ve Středočeském kraji. Někdo z oblasti kolem Kladna oslnil pilota letounu, který směřoval na přistání v Praze. Podle pracovníků Řízení leteckého provozu ČR (ŘLP) piloti v poslední době podobné incidenty hlásí stále častěji. Oslnění laserem přitom může skončit katastrofou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incident se stal minulý týden v pátek v půl jedné ráno. Původně o něm v pondělí informovala policie s tím, že letadlo kvůli laseru muselo neplánovaně přistát. Mluvčí ŘLP Richard Klíma ale později Novinkám sdělil, že se jednalo o pravidelný let společnosti Ryanair, jehož pilot během přistávacího manévru nebezpečný incident nahlásil.

Mluvčí policie Michaela Richterová uvedla, že pracovníci pražského letiště vzápětí událost oznámili na tísňovou linku. „Paprsky byly zaznamenány z blíže nezjištěného místa, pravděpodobně z Kladna,” informovala mluvčí s tím, že do oblasti vyrazilo několik hlídek a policejní vrtulník, možného pachatele se ale nepodařilo vypátrat.

Pachateli hrozí osm let vězení

Ve stroji letělo kromě sedmičlenné posádky 126 cestujících. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení, za což podle paragrafů hrozí až osmileté vězení.

Že se jednalo o pravidelný let, vyplývá i z vyjádření mluvčí Letiště Praha Kláry Divíškové, podle níž na letišti ve zmíněný den žádnou mimořádnost, jako by bylo přistání letadla mimo plán, nezaznamenali.

Mluvčí ŘLP zmínil, že těchto incidentů přibývá a mají podobný průběh, jako tomu bylo v pátek. Tedy že pilot oslnění nahlásí ještě ze vzduchu lidem z letiště, aby mohli případně řešit situaci okamžitě s policií.

Laser z Kladna oslnil piloty přistávající s letadlem plným lidí. Pachateli hrozí 10 let

Krimi

Policie zdůraznila, že oslnění pilota laserem může způsobit katastrofu. „Člověk na několik vteřin může ztratit orientaci, což mu znemožní se soustředit na přístroje, které ho navádí k přistání,” popsali policisté situaci, v jaké se pilot ocitne.

K podobnému incidentu došlo také loni v prosinci. Kladenští kriminalisté tehdy pátrali po člověku, který na konci prosince oslnil laserem pilota letadla. Na palubě byla posádka a 112 cestujících. Paprsky tehdy vycházely z kladenské části Kročehlavy. Minulý rok mladoboleslavští kriminalisté obvinili z obecného ohrožení muže, který podle nich opakovaně úmyslně oslnil zeleným laserovým světlem posádku vrtulníku Letecké služby Policie ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám