Hlavní obsah

Lékařka obviněná z šíření dezinformací může léčit dál

Právo, špf

Lékařka, kterou policie obvinila kvůli trestnému šíření poplašné zprávy o očkování proti covidu, může dál pokračovat ve své praxi. Případ je podle šéfa České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka na straně policie, vést souběžně řízení ze strany komory podle něj nebývá obvyklé.

Foto: Evgeny Kozyrev, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokud je obviněna z trestného činu šíření poplašné zprávy, tak to je obecný trestný čin, který nespadá do kompetence ČLK, pokud nám samozřejmě ten případ třeba policie nebo soud nepředají,“ řekl Kubek v ČT.

Netrestáme nikoho za jeho názory, byť jsou pomýlené. Neradi bychom z takových lidí udělali mučedníky
Milan Kubek, šéf ČLK

„V tento moment, nechci se mýlit, to ale nedělá nic s jejím právem vykonávat lékařskou profesi,“ sdělil Právu odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál (piráti).

Žena o sobě v minulosti prohlásila, že se pohybuje „dvacet let v první linii“ jako praktická lékařka. Zmíněnou kvalifikaci skutečně má. Právu po potvrdil místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček.

Obvinili lékařku. Šířila lži o očkování

Krimi

„Má dosaženou odbornost pracovní lékařství a praktické lékařství pro dospělé. Nějakou licenci tedy opravdu měla, ale troufám si tvrdit, že nebude naší členkou,“ poznamenal Bábíček s tím, že její případ nijak ve sdružení neřešili.

Šéfka pražské soukromé kliniky estetické medicíny Iveta Křížová patří podle Kubka k nejvýznamnějším dezinformátorům současné scény. Stíhání by se mělo týkat článku „Hromadná úmrtí po vakcinaci na covid v Ostravě, otevřený dopis poslanci Volnému“. V příspěvku mimo jiné píše, že jde o „podvodnou kriminálně vykonstruovanou údajnou pandemii zvanou covid“.

Očkování proti koronaviru zpomaluje. Nevěřte dezinformacím, apeluje Vojtěch

Domácí

Podle Kubka se mezi lékaři i veřejností objevuje mnoho nepravdivých informací. Komora se podle něj ale drží toho, že lékaře, kteří je šíří, netrestá.

„Netrestáme nikoho za jeho názory, byť jsou pomýlené. Neradi bychom z takových lidí udělali mučedníky a tím zvyšovali jejich popularitu v komunitě, která je sleduje,“ vysvětlil šéf komory.

Reklama

Výběr článků

Načítám