Hlavní obsah

Lahvičky s kyselinou pikrovou uzavřely centrum Olomouce

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Policisté v pondělí odpoledne uzavřeli dočasně část centra Olomouce. Důvodem byly dvě skleněné lahve s roztokem kyseliny pikrové, které objevili dělníci při rekonstrukci v suterénu Filozofické fakulty Univerzity Palackého na třídě Svobody. Právo o tom informoval policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kyselina pikrová je silná toxická a explozivní kyselina. V minulosti se používala i jako trhavina (ekrazit).

„Oznámení o podezřelém nálezu jsme přijali o půl druhé odpoledne. Policisté po příjezdu na místo zjistili, že dělníci při rekonstrukci fakulty nalezli dvě 1,5 litrové skleněné lahve s nažloutlou kapalinou a nápisem roztok kyseliny pikrové. Bylo viditelné, že nápis i lahve jsou starší, stáří odhadujeme na zhruba sto let,“ uvedl Hejtman.

Nevybuchlá puma v Liberci? Sovětský nálet z 9. května 1945, shodují se historici

Historie

Policisté a hasiči podle něj z budovy fakulty evakuovali 36 osob, a to řemeslníků, kteří se podíleli na rekonstrukci objektu. „Policisté následně uzavřeli část ulic Lafayettova, Nerudova, Javoříčská a parkoviště na Palachově náměstí,“ konstatoval mluvčí.

Pyrotechnici podle něj potvrdili, že šlo o koncentrát kyseliny ředěný vodou. Jednalo se tedy o netřaskavou, nevýbušnou kapalinu. „Nehrozil žádný výbuch, ani nebezpečí vůči životnímu prostředí,“ zdůraznil Hejtman. Provoz v okolí budovy byl podle něj plně obnoven o čtvrt na čtyři odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám