Hlavní obsah

Kvůli amnestii se inspekci rozutekli svědci

Právo, Radim Vaculík
Ostrava

Lednová prezidentská amnestie se nepříjemně projevila na vyšetřování závažného případu čtyř dozorců z ostravské věznice Heřmanice, obviněných v listopadu s dalšími sedmi lidmi z krádeže několika tun mědi z přilehlého průmyslového areálu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Věznice v Ostravě-Heřmanicích

Článek

Pracovníkům Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), kteří kauzu od počátku řeší, se doslova a do písmene před očima rozutekly desítky svědků neznámo kam.

Potřebují totiž vyslechnout přes dvě stovky vězňů, kteří v areálu pod dohledem i obviněných dozorců v minulosti měď získávali ze starých spotřebičů a zbytků různých strojů či kabelů.

Jenže řada z těchto pro inspekci důležitých svědků už několik týdnů ve vězení nesedí.

„Je potřeba provést výslechy celkem 240 vězňů. V současnosti si ale ve věznici Heřmanice odpykává trest už jen kolem 140 těchto odsouzených a zbývající stovka je buďto umístěna v jiných věznicích, anebo byla kvůli lednové amnestii propuštěna na svobodu,“ řekla ve středu Právu mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Inspekce netuší, kde má svědky hledat

Podle zjištění redakce tak v současnosti běhají na svobodě desítky lidí, jejichž důležité výpovědi svědčící o opakovaných krádežích mědi potřebují pracovníci GIBS zaznamenat.

Jenže značná část z nich se nevyskytuje a nepohybuje v místě svého trvalého bydliště, takže inspektoři často vůbec netuší, kde mají tyto svědky hledat.

„Amnestie nám to vyšetřování zkomplikovala. Lze tedy předpokládat, že bude pokračovat ještě několik dalších měsíců,“ připustila nepřímo mluvčí, že hledání chybějících svědků zabere spoustu času, a výrazně se tak protáhne samotná kauza.

Sandorová doplnila, že v případu už přitom inspekce vyslechla všechny obviněné, kteří se podle informací Práva většinou k trestné činnosti doznali. Své výpovědi už poskytli i zástupci poškozených firem, od kterých si také GIBS vyžádala účetní doklady a další písemné materiály, které nyní analyzuje.

Měly by ukázat, kolik mědi a za jakou částku vlastně stihli vězeňští dozorci s dalšími obviněnými zhruba od loňského května do listopadu ukrást a vesměs odvézt a prodat do polských sběren.

O tom, že půjde o tuny tohoto drahého kovu, svědčí i fakt, že když inspektoři rozjeli koncem listopadu razii v Heřmanicích, přímo u brány věznice zadrželi auto, v němž dozorci vezli údajně tunu a půl mědi, za což by ve sběrně dostali přes 200 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám