Hlavní obsah

Kriminalisté vyšetřují odkup Bazalů

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vyšetřovatelé specializující se na hospodářskou kriminalitu se začali zabývat odkupem ostravských Bazalů městem Ostrava. Vysvětlení už byl policistům například podat europoslanec a předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD Vojtěch Mynář.

Foto: Archiv, Právo

Písničkář a fanoušek Baníku Jarek Nohavica zdraví ochozy na Bazalech.

Článek

Právě změna jeho hlasování a také Tomáše Mrázka (TOP 09) umožnila městu letos v květnu při opakovaném hlasování chátrající stadión za více než 114 miliónů korun odkoupit od zadlužených majitelů Baníku. Podle kritiků to však byla naprosto přemrštěná cena.

Jedna část sociálních demokratů nechtěla soukromému klubu, jehož dluhy v květnu přesahovaly 170 miliónů korun, pomoci, druhá v čele s primátorem Petrem Kajnarem (ČSSD) hodlala Baník zachránit finanční injekcí z městského rozpočtu. A to přesto, že okresní výkonný výbor ČSSD doporučil všem spolustraníkům, aby pro odkup nemovitostí nehlasovali.

Řadě zastupitelů vadila i nejasná majetková struktura. Stadión totiž městu prodávala firma FC Baník Ostrava, jejíchž 95 procent patřilo v té době společnosti Baník Invest. Kdo však byl jejím majitelem, nebylo jasné.

Akcie na doručitele prý v době prodeje stadiónu drželi náměstci primátora Tomáš Petřík a Dalibor Madej (oba ODS) a s nimi muzikant Marcel Lesník Woodman, který provozuje restauraci a občerstvení na Bazalech a v nájmu má i restauraci na ostravském magistrátu. Všichni tři tehdy označili tvrzení za nesmysl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Ostravy Petr Kajnar

Podle internetového obchodního rejstříku je Baník Invest akciová společnost, v jejímž představenstvu jsou Libor Adámek, Petr Šafarčík a Pavel Lasák. Předseda představenstva FC Baník Ostrava Šafarčík na konci května uvedl, že 50 procent Baník Ivestu vlastní společnost PAM Market a 50 procent Libor Adámek.

„Věcí se zabývají kolegové z odboru hospodářské kriminality krajského policejního ředitelství. Prověřujeme, zda došlo k trestnému činu, k objasnění věci jsme zahájili úkony trestního řízení. Prověřování je na počátku,“ sdělila Právu mluvčí krajského policejního ředitelství Gabriela Holčáková.

Proč se začali policisté kauzou zabývat, s ohledem na stav vyšetřování neřekla.

Koupi Bazalů projednávali zastupitelé Ostravy 20. května. Při prvním hlasování návrh neprošel o jeden hlas. Hlasování se však opakovalo, o revokaci požádala ČSSD a TOP 09, navíc Petr Jakubek (KSČM) uvedl, že zapomněl hlasovat. Jeho hlas ale nakonec nerozhodl, jelikož se při druhém hlasování zdržel.

Mynář tvrdil, že se polekal výsledku prvního hlasování. „Když jsem zjistil, že chybí jen jeden hlas, tak jsem si uvědomil, že mé zdržení se byla chyba. Lekl jsem se, že by to mohl být absolutní konec Baníku, který mám rád. Proto jsem podruhé hlasoval pro odkup nemovitostí,“ řekl tehdy Mynář.

Podle informací Práva policisté vyslechli Mrázka z TOP 09 i Mynáře, jejichž hlasy se podařilo zvrátit hlasování o záchraně Baníku. Oba měli vypovídat v průběhu tohoto pondělí.

„Nemůžu to potvrdit ani vyvrátit,“ řekl v úterý Mrázek a dodal, že nemůže ke kauze nic říkat. „Nechci se vyjádřit. Tak je to správně,“ opravil se a zavěsil. To Mynář byl sdílnější. „Byl jsem podat vysvětlení, zavolali mě, tak jsem šel,“ řekl s tím, že neví, proč se policie odkupem Bazalů zabývá.

Stížnost je na vnitru

O tom, že by byl vyslechnut i někdo další ze zastupitelstva, případně vedení magistrátu, europoslanec nevěděl. „Nic víc, než jsem už všude k tomu řekl, jsem jim neřekl. A už bych to nechal na policistech,“ odkázal Mynář.

Stížnost na předraženost areálu podali na ministerstvo vnitra už v červnu zastupitelé zvolení za hnutí Ostravak, kterým se nelíbila cena za stadión.

Předseda jejich klubu zastupitelů Bohdan Trojak upozornil na to, že znalecké posudky nemovitostí jsou zpracovány účelově, protože zatímco cenová mapa města počítá v lokalitě stadiónu se 490 korunami za metr čtvereční, znalci uvedli 1000 korun. Ministerstvo se však podnětem odmítlo zabývat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám