Hlavní obsah

Korunní svědek bude vypovídat proti policistovi, dostal zvláštní ochranu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod nepřetržitou ochranou, ukrytý na neznámém místě je člověk, který bude příští týden vypovídat u plzeňského krajského soudu jako korunní svědek proti dvěma mužům, kteří ho podle státní zástupkyně málem umlátili k smrti. Svědčit má dále proti policistovi, který chtěl rasově motivovaný útok zamést pod koberec.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Klíčový muž obžaloby byl zařazen do zvláštního programu na ochranu svědků, který v Česku funguje od roku 2001. Po skončení soudu ho čeká nová identita a nový život. Používat tuto státní ochranu lze pouze ve výjimečných případech, za osm let jím v ČR prošlo jen několik desítek lidí.

Soudce Přemysl Špicar, který v pondělí případ otevřel, potvrdil Právu, že výslech chráněného svědka neproběhne standardní cestou. "Variant je více. Může být vyslýchán s vyloučením veřejnosti nebo v nepřítomnosti obžalovaných. Není ani vyloučené, že přijde v přestrojení. Konkrétní opatření přijmu až po konzultaci s ochrannou službou a bude také záležet na tom, jaké požadavky vznese chráněná osoba,“ sdělil.

Měli ho udeřit ejméně 65krát

O co vlastně v kriminálním případu jde? Muže, který je nyní pod ochranou, přepadli koncem prosince 2007 na Karlovarsku dva Romové. Žaloba tvrdí, že ho tloukli násadou od lopaty a křičeli na něho rasistická hesla. Uštědřit mu tak měli nejméně 65 úderů.

Jeden z útočníků se pak už téměř bezvládnému muži pokusil hrotem ze zlomené násady vypíchnout oči, což se mu naštěstí díky poslednímu zbytku odporu oběti nepodařilo.

Za to je státní zástupce obžaloval z pokusu těžké újmy na zdraví s rasovým podtextem. S nimi ještě usedne na lavici obžalovaných policista, který se snažil případ ututlat. Na místo činu ho vyslal operační důstojník policie po naléhavém telefonátu od svědků události.

„Když přijel na místo, úmyslně neprovedl žádné úkony a naopak zmlácenému muži vyhrožoval, ať si rozmyslí, co bude vypovídat,“ uvedl informovaný zdroj. Zmlácený muž ze strachu nejprve tvrdil, že spadl ze schodů. Lékařům se ale nezdál mechanismus zranění, který neodpovídal verzi o pádu ze schodů, a upozornili proto policii.

Muž tedy později uvedl, že ho napadli neznámí pachatelé. Bál se je ale popsat, a tak policisté věc odložili. Případ se dostal znovu do hry poté, když se objevila nová svědectví. Policistovi hrozí za trestné činy zneužití pravomoci, nadržování a vydírání až desetileté vězení.

O ochranu svědků zařazených ve zvláštním programu se stará Útvar speciálních činností. Získat informace o tomto programu z oficiálních zdrojů je nemožné. „Všechny údaje s tím spojené jsou v režimu utajení,“ řekl Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

Někdy je nutné i vystěhování do zahraničí

Program zahrnuje zejména změnu identity chráněné osoby, to znamená obstarání nového jména, bydliště, osobních dokladů, popřípadě zajistit plastickou operaci obličeje. V některých případech je kromě změny identity nutné i vystěhování do cizí země.

Pak je zapotřebí vymyslet klientovi kompletní minulost a pod smyšlenou legendou ho uvést do tamního prostředí. Lidé zařazení v tomto programu musejí dodržovat přísný režim, který se po určitou dobu podobá spíše vojenským zásadám. Žádné telefonování, žádné návštěvy příbuzných či známých.

Za porušení těchto pravidel může být svědek z programu vyloučen. Na druhé straně má možnost sám požádat o ukončení zvláštní ochrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám