Hlavní obsah

Kořistka u soudu odmítl přistoupit na smír

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Na mimosoudní řešení sporu odmítl v úterý přistoupit poslanec Zdeněk Kořistka, po kterém u Krajského soudu v Ostravě žádají Marek Dalík a Jan Večerek omluvu a půl miliónu korun pro každého. Soudkyně Radmila Baďurová se snažila v úvodu soudního jednání, které pokračuje od ranních hodin, přesvědčit Zdeňka Kořistku, aby se s žalujícími dohodnul.

Článek

"V civilním sporu musí žalovaný prokázat, že jeho tvrzení jsou pravdivá. Jen v tomto případě může být žalovaná strana úspěšná. Žalobci jsou v tomto řízení ve výhodnější pozici než žalovaná strana," upozornila soudkyně.

Kořistka ale na svém tvrzení, že mu Dalík a Večerek nabízeli úplatek, nehodlá nic měnit. "Od mého klienta nelze očekávat, že řekne, že celou tu dobu lhal," řekl Kořistkův obhájce.

Soudní spor pokračoval v úterý výslechy novinářů, kteří o nabídce údajného úplatku ze strany tehdy neznámých emisarů ODS informovali jako první, a manželky Zdeňka Kořistky. Ta znovu zopakovala, že se jí manžel o nabízeném úplatku svěřil ihned po návratu ze schůzky se svým tehdejším kamarádem Janem Večerkem.

"Řekl mi, že se tam dostavil i nějaký frajer, který byl vyslán panem Topolánkem," řekla u soudu Jana Kořistková. Dodala, že nad informací se tehdy jen pousmála a pustila jí z hlavy, protože její muž by úplatek nikdy nevzal.

Odposlechy jako důkaz neprošly

Poslanec Kořistka při příchodu do soudní síně zopakoval, že by soud měl jako důkaz použít i policejní odposlechy, které jsou součástí spisu a z nichž podle poslance zřejmě vyplývá snaha o jeho podplácení.

Státní zástupkyně Tamara Kornasová ale soudu poskytla trestní spis bez odposlechů, jejichž použití se podle ní řídí výhradně trestním řádem a nelze je proto použít jako důkaz v civilním řízení.

"Je zvláštní, že státní zástupkyně odposlechy soudu k dispozici nedala, ale výpisy z bankovních účtů některých osob už ano," řekl Kořistkův obhájce. Soudkyně ale už předem použití odposlechů u soudu odmítla, během úterního jednání na toto téma vůbec nepřišla řeč.

Asistent předsedy ODS Mirka Topolánka Marek Dalík a lobbista Jan Večerek byli zadrženi předloni 30. září, po dvou dnech ale skončili na svobodě, protože Okresní státní zastupitelství v Ostravě nesouhlasilo s uvalením vazby. Po necelých třech týdnech bylo obvinění zrušeno a kauza byla začátkem roku 2005 pro nedostatek důkazů odložena.

Kromě Dalíka a Večerka se odškodného domáhá také ODS u pražského městského soudu. Strana po Kořistkovi požaduje za poškození dobrého jména 10 miliónů korun. Rozsudky v obou sporech jsou zatím v nedohlednu.

Reklama

Související články

Svědek v kauze Kořistka musí k psychologovi

O vypracování psychologického posudku na spisovatele Ladislava Sommera požádala v pondělí ostravská státní zástupkyně Tamara Kornasová. Znalci by měli...

Výběr článků

Načítám