Hlavní obsah

Komplic vraha manželů v zahrádkářské kolonii na Ústecku zůstane ve vazbě

Právo, Aleš Pelikán

Komplic údajného vraha manželů v zahrádkářské kolonii na Ústecku, 54letý Jaroslav Topinka, který je obžalován ze zbavení osobní svobody a porušování domovní svobody, zůstane i nadále ve vazbě. Rozhodl o tom ve středu Krajský soud v Ústí nad Labem, který pokračoval v projednávání případu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Jaroslav Topinka u ústeckého krajského soudu

Článek

Topinka měl podle obžaloby pachateli vraždy, který po činu spáchal sebevraždu, pomáhat svázat děti obětí. Hrozí mu až 16 let vězení.

Čin se stal v noci na 8. ledna v zahrádkářské kolonii u Střížovic na Ústecku. Do domu manželů se vydal údajný vrah Miroslav Benák spolu s Topinkou, který byl jeho známým. Topinkovi prý řekl, že má známého podnikatele, kterému jeden muž dluží osm miliónů. Že ho svážou v bytě a podnikatel si to s ním přijde vyřídit.

Se zamaskovanými obličeji pak druhý den vnikli na pozemek v chatové kolonii, Benák hned zastřelil psa. Pak měli vniknout do domu, kde byl kromě manželů ještě 20letý syn a dvě nezletilé dívky. Manžele a jejich tři děti měli svázat plastovými páskami na židlích. Obžalovaný měl prý na pokyn Benáka místo opustit s 600 korunami, které muži v chatě našli.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Jaroslav Topinka u ústeckého krajského soudu

Když zůstal Benák pak v chatě sám, rozpoutal masakr. Nejprve se vrhl na ženu, kterou ubil. Poté začal bít do hlavy muže, kterého nakonec uškrtil. Po zavraždění manželů měl podle obžaloby dcery obětí donutit k souloži a orálnímu styku. Poté vyšel před chatu a zastřelil se.

Topinka je ve vazbě od 12. ledna. Tehdy podával proti vazbě stížnost, ta byla ale soudem zamítnuta. Nyní se k vazbě u soudu ani nevyjádřil. Podle předsedy senátu Romana Felzmanna jsou důvody vazby kvůli obavě z Topinkova útěku stále stejné, proto ho soud ve vazbě ponechal. „Nezazněla žádná nová skutečnost, úvahy soudu proto musely být obdobné,“ uvedl Felzmann.

Soud již vyslechl krom jednoho znalce všechny svědky, zabývá se nyní proto čtením listinných důkazů. Soud ve středu četl policejní úřední záznamy, mezi nimi například výpovědi zdravotníků, kteří na místo dorazili. Hlavní líčení má pokračovat ještě ve čtvrtek a v pátek, rozsudek zatím nepadne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám