Hlavní obsah

Řekl mi, že má kšeft, líčil komplic u soudu svou roli při brutální vraždě manželů z Ústecka

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Případ dvojnásobné vraždy manželů z Ústecka začal v pondělí projednávat Krajský soud v Ústí nad Labem. Před senátem soudu stanul 54letý Jaroslav Topinka, který je obžalován ze zbavení osobní svobody a z porušování domovní svobody. Pachateli vraždy, který po činu spáchal sebevraždu, údajně pomáhal svázat děti obětí. Hrozí mu až 16 let vězení.

Obžalovaný Jaroslav Topinka u ústeckého krajského souduVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Čin se stal v noci na 8. ledna v zahrádkářské kolonii u Střížovic na Ústecku. Do domu manželů se vydal údajný vrah Miroslav Benák spolu s Topinkou, který byl jeho známý.

„Řekl mi, že má kšeft. Že má známého podnikatele, kterému jeden muž dluží osm miliónů. Že ho svážeme v bytě a podnikatel si to s ním přijde vyřídit,“ vypověděl Topinka.

Se zamaskovanými obličeji pak vnikli na pozemek v chatové kolonii, Benák hned zastřelil psa. Pak vnikli do domu, kde byl krom manželů 20letý syn a dvě nezletilé dcery. Manžele a jejich tři děti pachatelé svázali plastovými páskami na židlích.

„Já jsem na to neměl, klepaly se mi ruce, prakticky svázal všechny on,“ uvedl Topinka. Později prý ženu, které se udělalo nevolno, rozvázal, odnesl do podkroví a zde ji znovu svázal. Pak odnesli i svázaného muže.

Obžalovaný měl podle obžaloby místo opustit s 600 korunami, které spolu s Benákem v chatě našli. „Řekl mi, seber se a jeď, já ti zítra zavolám,“ vypověděl Topinka.

Brutální útok

Když pak zůstal Benák v chatě sám, rozpoutal masakr. Nejprve se vrhl na ženu. „Opakovanými údery vedenými zejména na její hlavu velkou silou tupým předmětem, případně kopy nebo i údery pěstí, jí způsobil rozsáhlé poranění mozku, které vedlo k její smrti. Příčinou smrti bylo pohmoždění s otokem mozku při zlomeninách lebky,“ uvedl státní zástupce Vladimír Jan. Poté začal bít do hlavy muže a nakonec ho uškrtil.

Po zavraždění manželů měl podle obžaloby dcery obětí donutit k souloži a orálnímu styku. Poté vyšel před chatu a zastřelil se.

Odškodné přes milión korun

Motiv přepadení a vraždy byl zřejmě finanční. „Cílem bylo umožnit získat neustanovené osobě 8 miliónů korun,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan, podle nějž měl Topinka druhý den od Benáka dostat 500 tisíc korun.

Recidivista Topinka se přihlásil na policii sám 12. ledna.

Jedno z dětí trpí po útoku posttraumatickou stresovou poruchou. „Je vysoce pravděpodobné, že dojde k posttraumatické stresové poruše i u ostatních,“ uvedl zmocněnec poškozených. Dvě z dětí požadují 1,5 miliónu korun odškodné.

Jednání u soudu jsou naplánována tento týden od pondělí do středy a také na příští týden v pondělí a úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám