Hlavní obsah

Klokan na Brněnsku nechal doma družku s mládětem, měsíc a půl se potuloval

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Několik týdnů svobody si užíval uprchlý klokan rudokrký jménem Riki, kterému se podařilo utéct soukromému chovateli Milanu Špavorovi. Vůbec mu přitom nevadilo, že doma na zahradě nechal družku s malým klokánkem v kapse. Jeho dobrodružství na pomezí Brněnska a Vysočiny nakonec ukončila přesná střela se sedativy z foukačky, kterou vyslal jeho majitel.

Klokana chytili po měsíci a půl na útěkuVideo: Milan Špavor

 
Článek

Klokan Riki využil zhruba před měsícem a půl příležitosti, když Špavor špatně přibouchl branku mezi dvěma částmi zahrady. Výběh klokanů o velikosti pěti tisíc metrů čtverečních je totiž ohrazen vysokým plotem, sousedící zahrada, na níž vládnou ovce a dva pštrosi, má ale hrazení už o poznání nižší. A právě pootevřené branky mezi výběhy klokan využil, pak přeskočil nižší plot a pláchl.

U silnice na Strakonice viděl bílého klokana

Koktejl

„Už jednou utekl, tak jsme nechali otevřenou branku a přes noc se vrátil. Jenže tentokrát nepřišel. Přitom doma měl klokanici Áju s malým potomkem ve vaku,“ řekl Právu Špavor. Majitel postupně dostal několik tipů od místních, kde byl prý klokan viděn, po příjezdu na místo byl ale vačnatec pokaždé už dávno pryč.

Nakonec ale spadla pomyslná klec. Minulý týden se ozvala žena z nedaleké Velké Bíteše, že vidí klokana na sousední zahradě. Špavor vyzbrojen foukačkou a sedativy proto ihned vyrazil na místo.

V plzeňské zoo vykoukl z vaku další bílý klokan

Koktejl

„První zásah ještě nepomohl, teprve po druhém zásahu se mi pak podařilo k němu přiblížit, chytil jsem ho za ocas, dal jsem ho do auta a odvezl na naši zahradu,“ popsal Špavor.

Střelbu foukačkou podle svých slov už dříve vyzkoušel na jiném uprchlíkovi. „To mi zdrhla zase ovce do lesa, trefil jsem ji asi na deset metrů. Ten preparát je na přírodní bázi, koupil jsem ho normálně na internetu, ještě jsem se o jeho použití poradil i s veterinářem,“ dodal majitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám