Hlavní obsah

Kinský v Liberci prohrál další spor o majetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

František Oldřich Kinský prohrál ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci restituční spor o rekreační areál v Rynarticích na Děčínsku. Rekonstruovaný zámeček, další budovy a pozemky v hodnotě přes 20 milionů korun tak zůstávají majetkem firmy MTT Company. Proti rozsudku už není odvolání, Kinského advokát Jaroslav Čapek však řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

Foto: Pavel Čempěl

Nejnáročnější rekonstrukcí prochází tzv. hokejka v ulici Čs. armády s více než stovkou bytů. Práce skončí v listopadu.

Článek

Předseda senátu Krajského soudu v Liberci Lubomír Ptáček se při zamítnutí Kinského nároku na nemovitosti v Rynarticích odvolal se na Benešovy dekrety, na jejichž základě byl po druhé světové válce konfiskován majetek kolaborantů, zrádců, Maďarů a Němců - s výjimkou lidí, kteří sami trpěli nebo bojovali proti nacistům. "Německá národnost Kinského otce přešla i na jeho syna," vysvětlil Ptáček.

Stejně neúspěšně dopadl pro Kinského letos v květnu u Krajského soudu v Liberci spor s obcí Prysk na Českolipsku o 4500 metrů čtverečných pozemků, vesměs málo lukrativních luk a mokřin. Krajský soud v Liberci zamítl letos v červnu ještě nárok Kinského na několik cest, lesních a zemědělských pozemků a restauraci v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku.

Ve všech třech skončených případech se krajský soud zabýval Kinského odvoláním po prohraných sporech u okresních soudů - v České Lípě a v Děčíně.

Měl by se vyjádřit Evropský soudní dvůr

Čapek dnes vůbec poprvé požádal jakýkoliv soud, aby ještě před ukončením jednání položil předběžnou otázku Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku. Týkala se by výkladu Benešových dekretů o zabavení majetku.

Podle Čapka by měl Evropský soudní dvůr odpovědět, jestli není v rozporu s právem Evropské unie, že československý stát směl na základě Benešových dekretů zabavovat lidem majetek, aniž by s nimi řízení o konfiskaci zahájil jako s jednotlivci.

Kinský totiž žil v době po vydání Benešových dekretů jako malé dítě s matkou v Argentině a také jeho poručník - strýc, byl mimo československé území. Československá republika proto po druhé světové válce musela doručit rozhodnutí o konfiskaci majetku Kinských pouze s pomocí veřejné vyhlášky.

Krajský soud ovšem kvůli otázce pro Evropský soudní dvůr dnešní odvolací řízení nepřerušil a Kinskému majetek nevrátil. "Evropské právo vzniklo v roce 1958 a nelze ho uplatňovat na případy z dřívější doby," konstatoval Ptáček. O stejnou předběžnou otázku pro Evropský soudní dvůr ale Čapek požádá Nejvyšší soud v Brně. "Tam mně už budou muset vyhovět," prohlásil Čapek.

Majetek za 5 miliard korun

U soudů podal Čapek za Kinského 157 žalob. Někteří odborníci odhadli hodnotu požadovaného majetku zhruba na 40 miliard korun. Čapek ale hovoří o třech až pět miliardách korun.

Pět sporů Kinský už pravomocně vyhrál, a patří mu tak pozemky v Újezdu u Chocně, polnosti a kus lesa v Běstovicích, polnosti s rybníkem ve Skořenicích na Choceňsku, hájenka, rybník, bývalá obora a anglický park v Bošíně na Choceňsku a náhrobní kaple ve Veltrusích. I s dnešním prohrál pět sporů - včetně žaloby na vydání Paláce Kinských na pražském Staroměstském náměstí. Ani jeden z případů však ještě není uzavřený.

Československý stát zabavil majetek Kinským na základě Benešových dekretů po druhé světové válce za údajnou spolupráci s nacisty. Restituční zákony přitom neumožňují vracet majetek konfiskovaný na základě dekretů. Kinský o sobě tvrdí, že je Čech, české občanství získal odvozením od původního československého, které na něj přešlo po rodičích, československých státních občanech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám