Hlavní obsah

Kilometr pod zemí na Karvinsku zahynuli dva báňští záchranáři

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná
Aktualizováno

V podzemí Dolu ČSM na Karvinsku v noci na pondělí tragicky zahynuli dva báňští záchranáři. Událost se stala asi 1 100 metrů pod zemským povrchem, bližší podrobnosti zatím nejsou známy.

Článek

Příčinu úmrtí dvou mužů ve věku 34 let nyní zjišťují odborníci. „Můžu jen potvrdit, že nešlo o zával, výbuch, důlní otřes ani o nic podobného,“ uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Podle informací Práva se záchranáři pravděpodobně udusili nebo otrávili důlními plyny.

„Je to pro nás velká rána. Za sebe i všechny zaměstnance OKD bych chtěl vyjádřit rodinám i blízkým zesnulých kolegů upřímnou soustrast,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva OKD Ján Fabián.

Okolnosti mimořádné události nyní vyšetřuje komise odborníků složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu v Ostravě, vedení Dolu ČSM, společnosti OKD a odborářů ve spolupráci s Policií ČR.

V letošním roce jde o první tragickou událost v OKD. „Společnost OKD v posledních pěti letech výrazně zvýšila investice do bezpečnosti, za více než 11 miliard pořídila důlní technologie světových parametrů, které zvyšují bezpečnost práce, a horníkům pořídila nejmodernější ochranné a technické pomůcky za více než 700 miliónů korun. Četnost úrazů se díky důrazu na bezpečnost za posledních pět let snížila o polovinu,“ doplnil Sobol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám