Hlavní obsah

Když nebudeš moje, tak ničí, řval útočník a pobodal manželku. Dostal devět let

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Na devět let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v úterý senát Krajského soudu v Brně pětapadesátiletého Zoltana Lysyckého z Ukrajiny. V květnu loňského roku se měl obžalovaný podle státního zastupitelství pokusit zavraždit svou manželku, která se s ním chtěla rozvést. Rozhodnutí není pravomocné, obžalovaný se proti němu odvolal k vrchnímu soudu.

Soud s mužem obžalovaným z pokusu o vražduVideo: Aleš Fuska, Právo

 
Článek

„Nemáme pochybnosti, že ke skutkům došlo a pachatelem je obžalovaný,“ sdělila v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

„Lituji toho. Víc nemám co dodat,“ uvedl v závěrečné řeči obžalovaný.

Podle státního zástupce se dopustil kromě pokusu o vraždu i maření předběžného opatření soudu vykázání z domu, když po brutálním útoku i přes zákaz docházel do bytu, ve kterém jeho manželka žila.

V osudný večer se dvojice sešla kvůli ujasnění rozvodu. Žena kvůli setkání koupila i dva litry vína. V pozdní večer se však po delší diskusi již chtěla uložit ke spánku a odešla do dětského pokoje spát. „Ráno jsem měla jít na ranní směnu,“ vysvětlila. To se však nezamlouvalo jejímu muži, který se dožadoval pokračování hovoru. Když nepomáhal slovní útok, vrátil se do kuchyně pro nůž a vtrhl do pokoje.

Smrti unikla shodou náhod

„'Vstávej, budeme mluvit,' křičel na mne. Měla jsem obavy, že mi ublíží. Vyhrožoval, že mi uřízne hlavu. 'Když nebudeš moje, nebudeš ničí,' řval. Vzal nůž, se kterým krájím cibuli,“ uvedla u soudu žena. Čepel nože byla patnáct centimetrů dlouhá. Po chvíli se žena ve strachu zvedla z postele. Následně ji manžel napadl nožem. „Chtěl jsem ji jen vystrašit. Nechtěl jsem se ji pokusit zabít,“ tvrdil u soudu.

Výsledky jeho řádění však hovoří jinak. Žena podle obžaloby utrpěla několik bodnořezných a řezných ran, do oblasti hrudi a ramen. Následně i na čele a na krku. Podle znalců utrpěla jen shodou náhod lehká zranění, které ji neohrozily na životě. „Pokud by byly rány u hrudníku hlubší, mohlo dojít k průniku do srdce nebo plic, což mohlo vést až ke smrti jedince. Stejně tak při ráně do krku, která mohla rozseknout hlavní tepnu,“ konstatovali znalci. „Nedošlo naštěstí k fatálnímu následku,“ řekla soudkyně.

Obžalovaný u soudu doznal, že manželku řízl asi čtyřikrát. „Ruplo mi v hlavě. Byl jsem opilý. Ani náhodou jsem ji nechtěl zabít,“ řekl. S mužem se žena chtěla rozvést, protože již přes dva roky nepracoval a ona nedokázala sama živit sebe i jeho. Případ soud uzavřel během jediného dne. Rozsudek však nenabyl právní moci. Obžalovaný se proti němu odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám