Hlavní obsah

Kauza Kinský: archiváři poprvé předložili originál

DĚČÍN

Poprvé v historii všech dosud probíhajících sporů Františka Oldřicha Kinského o navrácení majetku přijeli včera k dalším třem kauzám, projednávaným u děčínského okresního soudu, archiváři s originály konfiskačních výměrů na palác Kinských. Ten byl této bývalé šlechtické rodině zabaven podle poválečných prezidentských dekretů za kolaboraci s okupační mocí.

Foto: Táňa Pikartová

Na Parkinsoniádě v Dubňanech bude letos soutěžit 250 lidí ze čtyř evropských zemí, kteří čelí nevyléčitelbé chorobě.

Článek

Podle odborníků předložení originálních dokumentů může výrazně ovlivnit rozhodování i v dalších majetkových sporech, které vede potomek Kinských proti státu, firmám i soukromým osobám. V úterý se František Oldřich Kinský prostřednictvím svého právníka Josefa Čapka domáhal vydání části majetku firmy Uniles Rumburk, konkrétně restaurace Starý klub v České Kamenici. Také požadoval pozemky v obci Chřibská a na Krásném poli.

Nové důkazy

Doklad o konfiskaci paláce Kinských přivezl k soudu ředitel odboru Archivu hlavního města Prahy Václav Ledvinka. Právě kopii tohoto dokumentu advokát Čapek vždy označoval na nepravou a neprůkaznou.

"Tyto dokumenty jsou klíčové. Pokud se prokáže, že alespoň v jednom případě byl konfiskován majetek Kinského podle dekretů, které konfiskovaly majetek Němců, kolaborantů a zrádců, významně by to ovlivnilo všechny podané žaloby, kterých je 157. A spis o konfiskaci paláce Kinských je nejkompletnější a nejprůkaznější," řekla Právu zástupkyně žalované strany Taťána Pišvejcová.

Padělání dokumentů je nepravděpodobné

Originální výměry se objevily teprve v červnu tohoto roku, i když se hledaly již od roku 2001. "Spisy jsme převzali do našeho archivu v lednu 2003 po povodních a přístup k nim mají jen čtyři osoby. Pokud by chtěl někdo listiny padělat, bylo by to geniální a velice složité padělatelské dílo, protože by padělatel musel do všech na sebe navazujících listin a protokolů vpravit tolik údajů," nechal se slyšet docent Ledvinka, podle kterého jsou listiny pravé.

Děčínská soudkyně Jana Havlová nevyhověla Čapkovi v jeho návrhu k poskytnutí další lhůty z důvodu hospodárnosti řízení a dostatečně zjištěného skutkového stavu a odročila jednání na 14. září, kdy má padnout rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám