Hlavní obsah

Klíčový důkaz ve sporu o palác Kinských nalezen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Klíčový důkaz ve sporu České republiky a Františka Oldřicha Kinského o palác Kinských na pražském Staroměstském náměstí je na světě. Úředníci pražského magistrátu totiž v pondělí nalezli originál konfiskačního výměru z roku 1947.

Foto: Jiří Záleský

Podpoření indičtí chlapci

Článek

"Originál konfiskačního výměru z roku 1947 jsme v pondělí našli v archivním Fondu národní obnovy," řekl dnes ČTK zástupce ředitele magistrátu Miroslav Sklenář.

Pracovníci magistrátu ho předtím marně hledali ve svém archivu.

Kopie Čapkovi nestačila

Originál dokumentu se stal středem zájmu během soudní pře potomka šlechtického rodu a státu před asi dvěma měsíci. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Martina Škodová v dubnu rozhodla ve prospěch České republiky, mimo jiného se opírala o kopii konfiskačního výměru. [celá zpráva]

Její rozhodnutí napadl právní zástupce Kinského Jaroslav Čapek, který se odvolal k pražskému městskému soudu. Kritizoval především fakt, že kopie nebyla opatřená ani razítkem a nelze ji ověřit.

"Pokud se soud opírá o kopii dokumentu, který je neopatřen razítkem, nedatován a nepodepsán, tak je to pro mě jako právníka velké překvapení," uvedl.

Čapek se domníval, že bez originálu výměru má Kinský mnohem větší šanci na získání paláce, ve kterém dnes sídlí Národní galerie.

Kinského šance se zmenšují

Zaslání originálu si před časem vyžádala chrudimská soudkyně Vlasta Jirásková, která rozhoduje o vydání pozemnků na Chrudimsku. "O originál nebo ověřenou kopii tohoto konfiskačního výměru jsem požádala na žádost právního zástupce žalobce, tedy pana Kinského," uvedla soudkyně, která přímo ve sporu o palác nerozhoduje, ale naznačila, že jednotlivé kauzy mají spojitost.

Vyjádření magistrátu pak minulý čtvrtek zveřejnila u soudu. Dnešní zpráva o nalezení originálu důležitého dokumentu znamená nadějnější vyhlídky v to, že palác zůstane ve vlastnictví státu.

Kinský podal v České republice více než 150 žalob na určení vlastnictví. Odhaduje se, že se celkem domáhá majetku za 40 miliard korun. Pravomocně bylo zatím dořešeno sedm sporů, pětkrát vyhrál, dvakrát prohrál. Vysoudil zatím pozemky v Újezdu u Chocně, polnosti a les v Běstovicích, pole s rybníkem ve Skořenicích, hájenku, rybník, bývalou oboru a anglický park v Bošíně u Chocně na Ústeckoorlicku a náhrobní kapli ve Veltrusech na Mělnicku. Naopak definitivně prohrál zámecký areál ve Šlapanicích a pozemky firmy Kahos ve Zlonicích na Kladensku.

Reklama

Související články

Ministerstvo vnitra zkoumá Kinského občanství

Ministerstvo vnitra zkoumá, zda osvědčení o českém státním občanství Františku Oldřichu Kinskému vydal v roce 2001 správný úřad. Kinský se v Česku cestou...

Kinský znovu u soudu prohrál

František Oldřich Kinský na Tři krále neuspěl s žalobou, kterou se u litoměřického soudu domáhal vydání pozemků z majetku Lesů ČR a Pozemkového fondu ČR....

Výběr článků

Načítám