Hlavní obsah

Kauza gripeny: policie zvažuje výslech rakouského lobbisty

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od nedávného zatčení rakouského lobbisty Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, který je spojován s korupcí kolem nákupu a pronájmu stíhaček JAS-39 Gripen v České republice i v Maďarsku, si hodně slibují i čeští detektivové.

Článek

Pouilly byl v Rakousku zadržen koncem února pro podezření z praní špinavých peněz, česká protikorupční policie už nicméně podle zjištění Práva zvažuje, že požádá rakouské kolegy o jeho výslech právě kvůli možnému uplácení českých politiků.

„V současné době skutečně zvažujeme žádost o poskytnutí právní pomoci do Rakouska. Očekáváme od toho důkazy, které by přispěly k objasnění věci,“ řekl k tomu bez dalších podrobností nový šéf protikorupční policie Libor Vrba.

Jeho podřízení mají spisy k podezření na korupci spojené s pořizováním gripenů pro českou armádu na stole už více než dva roky, ale dodnes žádné důkazy o úplatcích nenašli.

Černé fondy v řádu miliard

Podle reportáže švédské veřejnoprávní televize, která v únoru 2007 vyšetřování odstartovala, měl být přitom Pouilly hlavním prostředníkem, přes kterého měly peníze do Česka téct.

„Podezření, že právě přes něj k nám šly úplatky ve velkém, je velmi silné, ale problém je, že vyšetřujeme něco pouze zpětně a ty toky peněz už je těžké dohledat,“ řekl k tomu Právu zhruba před půl rokem vysoce postavený český úředník obeznámený se stavem vyšetřování.

V Rakousku je Pouilly obviněn, že různými cestami získal od britského zbrojního koncernu BAE Systems, který gripeny vyrábí, celkem 13 miliónů eur (asi 365 miliónů korun) a tamní vyšetřovatelé teď zjišťují, s jakými obchody převody částek souvisely. I proto výsledky jejich práce budou pozorně sledovat také čeští policisté.

Možnou korupci spojenou se zakázkami zbrojovky BAE Systems vyšetřují kromě českých a rakouských detektivů také úřady ve Velké Británii, Švédsku, Švýcarsku a USA. V této souvislosti Právo už loni informovalo o tom, že mezinárodní vyšetřování, které vedou Britové, míří do nejvyšších pater managementu společnosti. Celosvětově podle nich obří zbrojovka disponovala černými fondy v řádu miliard liber.

Česká policie přitom kromě svého vyšetřování poskytuje právní pomoc také zahraničním partnerům. „Vyslechli jsme již několik osob a nelze vyloučit, že budou ještě některé další výslechy probíhat,“ poznamenal k tomu Vrba s tím, že právní pomoc stále probíhá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám