Hlavní obsah

Kauza Bereta: Vyrobil policista „kompro“ na vlivného právníka státu?

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva hlavní aktéři kauzy Bereta týkající se vynášení informací z trestních spisů a korupce údajně chystali dehonestaci známého pražského advokáta a zároveň právníka ve službách státu Karla Muzikáře.

Foto: Petr Horník, Právo

Příslušníci protikorupční policie (ilustrační foto)

Článek

Podle čtvrtečních Lidových novin (LN) policisté podezírají vysoce postaveného detektiva protikorupční policie Radka Holuba, že na objednávku bývalého policisty a soukromého detektiva Igora Gáboríka vyrobil falešný dokument o zahájení úkonů trestního řízení. Muzikář se tak měl stát bezdůvodně podezřelým z podvodu.

V okamžiku, kdy Holub materiál Gáboríkovi letos v květnu předával, je ale oba zadrželi vyšetřovatelé protimafiánského útvaru (ÚOOZ). Holub i Gáborík od té doby čelí obvinění.

Důvodem vytvoření údajně podvrženého dokumentu byla podle listu snaha kompromitovat a fakticky zničit reputaci Muzikáře, který v Praze vede pobočku velké americké právní kanceláře Weil, Gotshal & Manges.

Kompromitace na objednávku

Tato advokátní firma přitom už řadu let zastupuje stát v několika velkých soudních sporech a arbitrážích, v nichž jde o miliardy korun. Jejich služby využívá především ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic ve sporech se zhotoviteli řady staveb včetně různých dálnic a také České dráhy (ČD).

LN napsaly, že zřejmě právě kvůli více než miliardovému sporu státního dopravce s plzeňskou strojírenskou firmou Škoda Transportation o dodávku dvaceti lokomotiv a následnému policejnímu prověřování průběhu této arbitráže si údajně někdo u obviněného Gáboríka s Holubem objednal „kompro“ proti Muzikářovi, aby ho veřejně poškodil, a jeho právnický tým by pak nejspíš z případu musel vycouvat.

Kdo, to se prý policii zatím zjistit nepodařilo. Byli to přitom advokáti z Weil, Gotshal & Manges, kdo letos v lednu kvůli údajně pochybnému loňskému listopadovému verdiktu ve prospěch Škody Transportation v arbitráži s ČD podali jako právníci tohoto státního dopravce trestní oznámení na dva z rozhodců tohoto sporu. Dráhy totiž mají podle rozhodců zaplatit firmě více než 1,2 miliardy korun.

Muzikář: Jsem v šoku

Případ začala řešit protikorupční policie, oddělení na tamním odboru korupce, které tehdy nevedl nikdo jiný než Holub. Samotného advokáta Muzikáře nynější informace o cílené snaze ho zdiskreditovat pomocí falešného usnesení šokovaly.

„Když jsem si to přečetl v novinách, tak mi to vyrazilo dech. Naše kancelář dlouhodobě hájila zájmy státu a velice úspěšně. A pokud se dozvíte, že součást státní moci se pokouší podílet na nějaké diskreditaci právníků zastupujících stát a chce jim uškodit, tak vás to samozřejmě šokuje,“ řekl ve čtvrtek Právu.

V tašce byla spousta materiálů a jeden z nich se týkal postupů, jakým způsobem kriminalizovat a dehonestovat naši kancelář i mou osobu právě v kauze Škoda Transportation.
Karel Muzikář, advokát

V minulosti v rámci velkých sporů, kdy zastupoval stát, zažil podle svých slov tlaky a osočování z různých stran, nynější kauza prý svou intenzitou „překračuje všechny hranice“. „Tady se skutečně jedná o organizovaný zločin, na kterém se některé složky státní moci podílejí a jsou na ten organizovaný zločin napojeny,“ míní Muzikář.

Připustil, že už se k němu před časem donesly spekulace o tom, že při zatčení Holuba s Gáboríkem měli podezřelí u sebe nějaké materiály týkající se sporu drah se Škodovkou.

„Někdy na konci května či v červnu se ke mně dostala informace, která putovala mezi advokáty jako šeptanda, že když byli tito pánové chyceni policisty ÚOOZ, tak v tašce byla spousta materiálů a jeden z nich se týkal postupů, jakým způsobem kriminalizovat a dehonestovat naši kancelář i mou osobu právě v kauze Škoda Transportation,“ nastínil Muzikář. Tehdy to prý považoval za drby.

Na dotaz redakce, zda už ho policie kvůli kompromitujícím materiálům kontaktovala, odmítl odpovědět s tím, že to nemůže komentovat.

Varování z Mírova

Muzikář nicméně potvrdil, že minulý týden on i kolega vypovídali na policii, která prověřuje zmiňovanou arbitráž drah se Škodovkou na základě lednového oznámení ČD.

„V drtivé většině sporů, kdy jsme zastupovali stát, jsme byli úspěšní a zachránili jsme České republice přes 27 miliard korun. Z toho se mohu domnívat, že naše angažmá v kauze obrany Českých drah je někomu hrubě nepříjemné. Nemám ale žádné důkazy ani indicie, abych na někoho ukázal prstem,“ poznamenal Muzikář.

Před třemi lety přitom obdržel varování od muže, který si odpykával ve věznici Mírov trest za hospodářské delikty. Jmenoval se Petr Hruška a v dopise mu napsal, že pro něj má zásadní informace o tom, že proti němu určitá skupina lidí chystá nějaké kroky. Muzikář ho nebral vážně a muž později ve vězení spáchal sebevraždu.

Benešová: Nevěřím, že Hruška spáchal sebevraždu

Hruška byl mezi policisty i v české justici známý tím, že se neustále hlásil jako možný a důležitý svědek k řadě neobjasněných a mediálně známých případů. Chtěl si prý zpestřit pobyt za mřížemi a dostat se z Mírova alespoň na pár hodin jinam na výslech či výpověď k soudu.

Advokátka Muzikáře Marie Benešová na něj vzpomíná v souvislosti se svou další klientkou, bývalou ústeckou hejtmankou Janou Vaňhovou. Hruška jí v listopadu 2013, krátce po vraždě jejího životního partnera, chomutovského podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky, napsal dopis, kde tvrdil, že se někdo chystá zastřelit i ji samotnou. Dokonce napsal i konkrétní datum, kdy mělo jít ženě o život.

Vaňhové se nakonec nic nestalo a Benešová je dodnes přesvědčená, že vraždu Housky si někdo objednal, dodnes se ale nezjistilo, kdo to byl. Než policie v této souvislosti Hrušku vyslechla, zemřel.

„Měl se oběsit v cele na tkaničkách od bot v době, kdy měl být eskortován k výslechu. Nevěřím tomu, že to byla sebevražda,“ tvrdí dnes Benešová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám