Hlavní obsah

Kauza Anička: Soudkyně trvá na tom, že mluvila s dítětem

Právo, jac, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I když se popis třináctileté "Aničky" od soudkyně Jaroslavy Rezové, která jí přidělila identitu, shoduje s policejní fotografií hledané Barbory Škrlové, soudkyně nadále trvá na tom, že k záměně dítěte a dospělé ženy nemohlo dojít. Ve spisu, který soudkyně k případu vedla, však žádná fotografie dítěte není.

Článek

"Anička měla kulatější obličej. Samozřejmě mladistvější pleť. Neměla tak ostré rysy," řekla ve středu v České televizi Rezová. I Škrlová ovšem na fotografii tuto charakteristiku splňuje.

Rezová přesto trvá na tom, že nejde o stejnou osobu. Dívka, kterou viděla na konci března u jednání, se také nepodobá osobě na společném snímku s Klárou Mauerovou zveřejňovaném v médiích.

"To děvče opravdu vypadalo úplně jinak. U jednání o stanovení identity a určení poručníka bylo prostě jiné dítě. Je to zřejmé už na první pohled. Navíc jsem s dívkou hovořila. Trvalo sice chvíli, než se podařilo navázat s ní kontakt, ale pak se rozmluvila," řekla Právu soudkyně.

"Hlavně mne zajímalo, zda nezná kromě Kláry Mauerové, která s ní přišla, žádného jiného dospělého, s nímž by byla v minulosti v kontaktu. Ona o jiných lidech nevěděla, vzpomněla jen jednu babičku, se kterou kdysi bydlela, ale ne v Brně. Nedokázala ovšem říci, kde to bylo. Záměnu děvčete za třicetiletou ženu mohu vyloučit," dodala.

Na adresu kritiků, kteří jí vyčítají příliš rychlý postup, soudkyně řekla: "Rychlost rozhodování byla dána výhradně zájmem dítěte. Šlo o to, aby právně existovalo a aby mělo poručníka," uvedla Rezová.

Policie o možné záměně mlčí

Policie možnou záměnu Škrlové za "Annu" zatím nepotvrdila ani nevyvrátila. Prověřuje ji. Na internetu, kde ministerstvo vnitra zveřejňuje fotografie hledaných osob, je u jména Anna Mauerová, stále výřez z takzvané vodácké fotografie, kde "Anička" stojí vedle Kláry Mauerové.

Na ní je ovšem podle Kateřiny Mauerové ve skutečnosti právě Škrlová. Po zveřejnění jejího životopisu vyšlo najevo, že jí není 34 let, jak se dosud obecně udávalo, ale o dva roky méně.

Reklama

Související články

Policie už pátrá po Barboře Škrlové

Kriminalisté ve středu vyhlásili celostátní pátrání po čtyřiatřicetileté Barboře Škrlové. Ta se podle některých informací vydávala za pohřešovanou...

Policie obvinila i tetu týraného Ondřeje

Kriminalisté ve čtvrtek obvinili Kateřinu Mauerovou, sestru Kláry Mauerové podezřelé z týrání svého sedmiletého syna Ondřeje. Za to, že se podílela na držení...

Výběr článků

Načítám