Hlavní obsah

Kateřina Neumannová vysoudila 450 tisíc, mohla dostat i víc

Právo, Novinky, ČTK, pko, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Olympijská vítězka Kateřina Neumannová má dostat od firmy PKS MONT odškodné 450 000 korun. Firma bez svolení lyžařky použila její fotografii na reklamním letáku. Rozhodl o tom ve středu nepravomocně brněnský krajský soud.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Advokát Kateřiny Neumannové Jiří Vágner ukazuje leták s její fotografií.

Článek

„Žalovaná firma vycházela z mylného přesvědčení, že je oprávněna k použití portrétu Kateřiny Neumannové v reklamě. Je nemyslitelné, aby kdokoli parazitoval na popularitě sportovců. Částka 450 tisíc je přiměřená, vyvážená a spravedlivá,“ řekl k verdiktu soudce.

Připustil ale, že pokud by Neumannová žalovala firmu o větší částku, v řádech miliónů, mohlo by jí být za určitých okolností vyhověno. Advokát známé sportovkyně řekl, že by měl verdikt působit na škůdce.

„Pak by si každý mohl dát na billboard třeba Jágra, dostal by pokutu sto či dvě stě tisíc, kterou by rozprostřel do cen či služeb zákazníkům. A obchodoval by dál,“ řekl advokát s tím, že trest má mít hlavně preventivní charakter.

Letáky na nákup oken

Neumannová, která se objevuje hned v několika reklamních kampaních, se tentokrát bez svého svolení dostala na letáky, které upozorňovaly na slevy při nákupu oken firmy PKS MONT.

Podobiznu lyžařky doprovázel slogan "Prodlužujeme platnost mimořádné zimní slevy na naše okna až do konce května! Jako partnerovi lyžařských závodů Zlaté lyže v Novém Městě na Moravě nám dlouhá zima nevadí!".

Neumannová tvrdí, že jí leták způsobil problémy při spolupráci se sponzory. Zástupci žďárské firmy se zase hájili tím, že leták vyrobili pouze jako vzor ve třech kopiích a nikomu jej nedistribuovali.

Reklama

Související články

Spor Neumannové se vrací na začátek

Spor bývalé běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové s firmou PKS MONT ze Žďáru nad Sázavou, na kterou podala žalobu na ochranu osobnosti kvůli zneužití...

Výběr článků

Načítám