Hlavní obsah

Kastelán podváděl a kradl státní peníze, zjistila kontrola

Právo, Patrik Biskup

Bývalý kastelán z kláštera v Plasích na Plzeňsku Martin Mejchar má na krku další trestní stíhání. Poté, co jej letos v létě policie obvinila, že rozprodával cenné tisky z knižních sbírek umístěných ve "svém" klášteře, vyplavalo na povrch, že peníze, které vybíral ze státní kasy na drobné investice, mířily ve skutečnosti do jeho vlastní kapsy.

Foto: Josef Řezníček

Knihomodul Baťa ve zlínském parku Komenského

Článek

"Při podrobné kontrole, která následovala po odhalení krádeže tisků, jsme například zjistili, že si nechával proplácet památkovým ústavem desítky tisíc korun za práce, které nebyly nikdy provedeny. Proto jsme dali podnět policii, která celou záležitost vyšetřuje," řekl ve čtvrtek ředitel Státního památkového ústavu v Plzni Karel Drhovský. Kriminalisté zatím zadokumentovali čtyři případy, kdy Mejchar pod záminkou různých oprav vybral z pokladny památkářů peníze a pak si je nechal. Přišli i na to, že se snažil podvést pojišťovnu s havarovaným služebním vozidlem.

Vyšetřován je na svobodě

Celková škoda se podle Josefa Aubrechta z policejního ředitelství okresu Plzeň-sever vyšplhala na bezmála sto tisíc korun.

"Sedmatřicetiletý muž například vyzvedl z pokladny památkového ústavu 30 tisíc korun na opravu elektrických rozvodů v budově kláštera. Jako doklad svému zaměstnavateli předložil smyšlenou fakturu za provedené práce, které nikdy nezadal. Podobně si počínal i v dalších případech. Pojišťovnu se snažil zase obelstít tak, že jí předložil falešnou fakturu,ve které nadhodnotil náklady na opravu služebního vozidla po nehodě," vypočítává Aubrecht s tím, že policejní rada bývalého kastelána obvinil z trestných činů zpronevěry a podvodu.

Mejchara může soud poslat až na osm let do vězení. Vyšetřován zůstává na svobodě.

Prodej cenných tisků

První stín podezření na Mejchara padl poté, co se na policii obrátil majitel jednoho z pražských antikvariátů, který od kastelána kradené knihy koupil. "Požádal jsem o posouzení knih odborníky z Národního muzea a k mému překvapení zjistili, že se jedná o knihy z jejich fondu umístěné v klášteře v Plasích," uvedl už dříve majitel antikvariátu Jan Placák.s tím, že mezitím už prodal nejdražší knihu.- Atlas z 18. století, jehož hodnota se pohybuje miliónu korun.

"Pan Mejchar u nás pracoval třičtvrtě roku. Byl to aktivní člověk, zapálený pro věc a kterému jsem plně důvěřoval. O to více jsem byl zklamaný. Okamžitě jsme s ním rozvázali pracovní poměr ," prohlásil Drhovský s tím, že měsíční mzda kastelánů se pohybuje okolo 15 tisíc korun hrubého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám