Hlavní obsah

Kamarádi si natáčeli experimenty s morfiem, jeden předávkování nepřežil

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Smrtí osmnáctiletého mladíka skončily experimentální hrátky s morfiem, které si trojice kamarádů vzájemně natáčela na mobil. Zlínská kriminální policie tak šetří zcela ojedinělý případ spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Z něj obvinili nejstaršího z trojice kamarádů, šestadvacetiletého muže ze Zlínska.

Foto: Policie ČR

Náplasti s morfiem, které mladíci použili.

Článek

Zřejmě kvůli možnému útěku či ovlivňování svědků jej soud v minulých dnech již poslal do vazby. Hrozí mu až osmnáctileté vězení. „S podobným případem jsme se ve Zlínském kraji setkali poprvé. Chování trojice mladých lidí a neodčinitelný následek šokoval i naše zkušené kriminalisty. Věříme, že tragický konec mladého muže bude dostatečným varováním a poučením pro všechny, kdo by chtěli experimentovat s psychotropními látkami a podobné „rauše“ prožít,“ uvedla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Podle kriminalistů jde o zcela otřesný případ, kdy o život přišel mladý chlapec při nesoudných a absurdních hrátkách s léky. „Policie ví naprosto přesně, jak k tomu došlo, protože mladí lidé se při tomto experimentu vzájemně nahrávali na mobil,“ konstatovala Macalíková.

Tragédie se stala před měsícem, přesněji – 28. března 2014 ve večerních hodinách. Dvojice mladých lidí se nechala zlákat nabídkou šestadvacetiletého muže ze Zlínska, který jim navrhl, aby šli k němu domů, že tam má „nějaké náplasti, které je přivedou do rauše“.

Náplasti na nesnesitelné bolesti

„Jak jsme později zjistili, šlo o léčebné transdermální náplasti s obsahem účinné léčebné látky nejméně 50 a 100 mg, které užívají při nesnesitelných bolestech lidé nemocní například rakovinou nebo AIDS. V těchto případech se aplikuje jedna náplast a její účinek má být až třídenní,“ vysvětlila mluvčí.

Přestože si tito mladí lidé předem přečetli návod k použití a věděli o kontraindikacích, nalepili si na svá těla minimálně tři náplasti. Zcela nepochopitelně pak navíc užívali i další léky, které se také používají k tišení bolesti, rovněž se dají koupit pouze na lékařský předpis a měly by se užívat pouze pod lékařským dohledem. V naprostém rozporu s návodem k používání medikamentů ještě současně popíjeli tvrdý alkohol.

Osmnáctiletému muži se o něco málo později udělalo nevolno a upadl do bezvědomí. Stejně stará dívka zavolala taxi a bezvládného mladíka odvezla domů, kde ho předala rodičům s tím, že se jejich syn opil. Mladík vlivem kombinace medikamentů a alkoholu do druhého dne zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám