Hlavní obsah

Jste prokurátor jak z padesátých let, hřměl Vandas na státního zástupce

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

České soudnictví vyslalo ve čtvrtek jasný vzkaz všem příznivcům krajní pravice, že nebude tolerovat jejich štvavé projevy, byť se maskují hávem politických proklamací. Na vlastní kůži to mohl poznat předseda zrušené Dělnické strany a současně šéf její nástupkyně Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas a dalších pět předních funkcionářů obou partají.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tomáš Vandas útočí za přihlížení Petra Kotába a Jiřího Štěpánka na státního zástupce Jana Latu (v popředí).

Článek

Od Městského soudu v Brně odešli s podmínkami a někteří i s finančními tresty za své projevy na loňské prvomájové demonstraci v Brně.

Přestože před soudem se všichni včetně Vandase zaklínali demokracií a zcela korektními postoji, před samotným začátkem soudního jednání dali na „svou demokracii“ jasný pohled.

Zatímco na demonstraci si obžalovaní nechávali tleskat, u soudu tvrdili, že svá slova volili náhodně a vlastně o nich ani nic neví. Distancují se od neonacismu, ale na demonstraci zazníval jeden projev za druhým prezentující nenávist vůči menšinám.
soudkyně Šárka Schinzelová

Po spatření státního zástupce Jana Laty totiž Vandas předvedl originální hereckou etudu na téma pomsta bude sladká. „Jste prokurátor jak z padesátých let, i Horákovou byste odsoudil. Ale jednou si to vyměníme a pak budete na našem místě vy!“ zaútočil Vandas cítící v zádech podporu přibližně desítky nakrátko střižených příznivců.

„Zatímco na demonstraci si obžalovaní nechávali tleskat, u soudu tvrdili, že svá slova volili náhodně a vlastně o nich ani nic neví. Distancují se od neonacismu, ale na demonstraci zazníval jeden projev za druhým prezentující nenávist vůči menšinám,“ rázně odhalila podstatu projevů soudkyně Šárka Schinzelová.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Petr Kotáb, Tomáš Vandas, Martin Zbela a Jiří Štěpánek před soudní síní.

Vandas na demonstraci hovořil o „imigrantské vlně tsunami, která zaplavuje naši zem a ničí vše, co je nám drahé a krásné“. Před soudem se pak kroutil, že to byla jen alegorie.

Místopředseda strany Jiří Štěpánek varoval před stepními hordami, které se na republiku řítí. U soudu pak nabídl originální exkurz do historie s odkazem na středověký chanát Zlatá horda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám