Hlavní obsah

Jelen zranil turistu v návštěvnickém centru na Kvildě. Čeká ho smrt

Právo, Pavel Orholz

Už přes čtrnáct dní je uzavřena procházka mezi jeleny v návštěvnickém centru na Kvildě na Šumavě. Jelen tam přišel do kontaktu s turistou a způsobil mu zranění. Myslivci zvíře budou muset zastřelit, protože ztratilo veškerou plachost. Uvedl to mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Foto: archiv Regionálního muzea v Chrudimi

Ilustrační foto

Článek

„Došlo k přímému kontaktu mezi návštěvníkem a jelenem,” konstatoval Dvořák s tím, že návštěvník byl zraněn a ošetřen. „Jsme s ním od chvíle, kdy se to stalo, v kontaktu,“ dodal Dvořák.

Návštěvníci do centra mohou vstoupit, ale jelenárium se třinácti kusy zůstává uzavřeno. Jelen, který útočil, bude zastřelen.

„Víme přesně, který jelen útočil. Ztratil veškerou plachost a ostych před lidmi. Jeho jednání je velmi nepředvídatelné až nebezpečné,“ konstatoval Dvořák.

Nebezpečný by byl i v přírodě

Zmínil, že tohoto jelena nelze vypustit ani do volné přírody. „Jeho chování je natolik vadné, že by mohl ohrožovat turisty, a nedá se použít ani do chovu,“ řekl Dvořák.

Pro zaměstnance parku to není zas až tak neobvyklý úkol. Ročně odstřelí přes tisíc kusů jelení zvěře, aby ochránili mladé stromky a udržovali rovnováhu ekosystému na Šumavě.

Výběh s jeleny by měl být pro návštěvníky otevřen znovu v následujícím týdnu. „Do budoucna uvažujeme o tom, že návštěvníky od výběhu budou dělit vyšší ploty,“ dodal Dvořák.

Reklama

Související články

V budoucnu mají japonské vlaky štěkat jako psi

Vědci ze země vycházejícího slunce údajně přišli na způsob, jak vyřešit jeden z ožehavých problémů, který trápí japonskou železnici. Na kolejích totiž naleznou...

Výběr článků

Načítám